Над 30 тъпана думкат на фест в село Изгрев

„Тъпънът е голяма музика” е мотото на атрактивен фестивал, който това лято обогатява културния календар на община Царево. Той ще се проведе на 23 и 24 август в село Изгрев.

Фестивалът, който  досега се е провеждал предимно като част от международен  фестивал „Култура на виното“, има за цел да пропагандира тъпана не само като музикален инструмент, но и като средство за комуникация, културно пространство и характерно състояние на ритъма на земята.

Идеята е фестивалът да се превърне в постоянна културна проява на община Царево и село Изгрев, тъй като инструментът е изключително характерен и знаков за района. Той е свързан е с нестинарските традиции /ритуален тъпан/, етнографските особености, както и с особената мистика на Странджа.

Проявата има неофициален конкурсен характер. За най-добрите са предвидени са символични награди с насърчителен и емоционален характер.

Досега участие са заявили над 30 тъпанджии и състави, както и гайдари, гъдулари, перкусионисти и други музиканти. На фестивалната сцена ще се изявят няколко цигански оркестри, формации от Царево и цяла Странджа, самодейци и улични музиканти от столицата и страната. Част от фолклорния оркестър на БНР също ще се включи в музикалната атракция.

 

Програма

23 август /събота/

19.30 ч. Механа Странджа, село Изгрев

Концерт на тъпани и гайди,оркестри от София, Царево, Варна, Пловдив и др.

24 август /неделя/

10.00 ч. Посещение на музея на нестинарството в село Българи – селото на ритуалния  тъпан.

12.00 ч. Център на село Изгрев. Надсвирване на всички участници

19.30 ч. Механа Странджа – награждаване и заключителен концерт