Нова ро-ро линия свързва Бургас с Поти

Нова черноморската ро/ро линия между пристанищата Бургас (България) и Поти (Грузия) ще бъде официално открита на 13 август. Целта на оператора Port Bulgaria West /бившето пристанище „Фиш порт”/ е да се създаде сигурна морска връзка, която да свърже Кавказкия и Задкавказки регион с Европейския Съюз и Руската Федерация

По маршрута ще се движи модерен ROPAX кораб, който ще превозва туристи и товари, предлагайки алтернатива на сухопътния транспорт между бързоразвиващите се пазари на Грузия и Руската Федерация.

Лайнерът е собственост на Цветелина Бориславова и в момента се намира на бившия „Фиш порт“ , който бизнес дамата закупи чрез инвестиционното дружество CSIF от Петко Русинов и Станимир Стоянов.

Луксозният кораб е купен на старо от Испания. Построен през 2002 година в Севиля. Дължината му е 180 метра, а газенето 5.8 метра. Разполага с 11 палуби, от които четири са предназначени за товарни автомобили. Товарната площ е с размери от 1900 линейни метра.

За удобството на пасажерите са осигурени 123 кабини, като 2 от тях са пригодени за хора с увреждания.

Икономическите анализи показват, че ро-ро линията ще представлява интерес и за руските туристически компании за превоз на пътници към България и Гърция.

От компанията, собственик на плавателния съд, имат готовност при повишаване на обема от товари и при увеличаване на клиентите да въведат втори кораб по линията „Бургас-Поти-Новоросийск”.