Правят постоянна изложба в памет на Емил Чакъров

Изложба в памет на емблематичния български диригент Емил Чакъров  ще бъде за постоянно позиционирана в Овалната зала на Летния театър.

Експозицията под мотото „Моят път към музиката“ ще предостави възможността на бургазлии и гости да се докоснат до творчеството и личността на световноизвестия бургаски маестро.

На официалното откриване на изложбата, което ще се състои на 9 август (събота) от 10 часа, ще бъде представен и автобиографичният албум „Енергията – Емил Чакъров“. Програмата ще продължи с освещаване на камерната зала с името на музиканта и изпълнения на Детски струнен състав при НУМСИ-Бургас, с ръководител Людмила Иванова.

Специални гости на събитието ще бъдат проф. Минчо Минчев, проф. Георги Спасов и концерт-майстор Димитър Иванов.

Емил Чакъров е  български диригент, роден в Бургас през 1948 г. За пръв път хваща диригентската палка на единадесетгодишна възраст. Когато е на петнадесет, започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и осем години по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране Херберт фон Караян в Берлин. Впоследствие става асистент на Караян в оперните продукции в Залцбург и Берлин.

Маестро Емил Чакъров дирижира Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис и др. В продължение на много години дирижира Ленинградската филхармония в самия Ленинград (днес Санкт Петербург), осъществявайки с тях многобройни записи и турнета в Германия, Австрия и Италия.