Проверяват НЕК заради избирателни разплащания

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева е разпоредила пълна проверка на „Националната електрическа компания“ (НЕК) заради информация, че държавното дружество е плащало редовно на едни компании, а е задлъжнявало системно към други, съобщават от МРРБ. В понеделник министър Захариева, министърът на икономиката Васил Щонов и представители на синдикатите КТ „Подкрепа и КНСБ обсъдиха проблемите на енергетиката в страната и решиха да бъде сформират енергиен борд, който  да предложи начините за стабилизиране на сектора.

НЕК е в тежка финансова криза,  има дългове за 3 млрд. лв. Според финансовия отчет на дружеството за 2013 г. само на двете т.нар. американски централи „Марица Изток“ 1 и 3 дългът възлиза на около 400 млн. лв. за изкупена по дългосрочните договори електроенергия. НЕК не плаща редовно на топлоцентрали, които от своя страна не могат да се разплащат с доставчиците си за суровини. Това затруднява работата и на въгледобивните дружества. Така при определена конюнктура и ситуация режимът на тока може да се окаже реална опасност.

С определени фирми държавната компания се разплаща само в краен случай, когато е под натиск. През октомври 2013 г. тя експресно преведе на ТЕЦ „Сливен“ почти половин милион лева забавени плащания, за да погаси централата борч към рудник „Черно море“ в Бургас, където с искане да им платят дължими заплати миньори стояха 17 часа под земята.

Бъдещият енергиен борд ще даде максимална прозрачност на кого плаща НЕК и по какви критерии, заявява Екатерина Захариева. Неговата основна задача ще е да намери и предложи решения за стабилизиране на сектора, „който е пред колапс заради натрупани дисбаланси, следствие от неефективни решения, взети под политически натиск“.