Продават учебна плаваща база на търг

Корабът „Петър Берон“ ще бъде продаден на търг. Продавачът е  „Български морски квалификационен център” ЕАД. Търгът е насрочен за 29 август. Първоначалната цена, от която ще започне наддаването, е 555 555,55 щатски долара. Процедурата ще бъде с тайно наддаване и открито заседание.

„Петър Берон” е учебна плаваща база, която от години е закотвена в стария плавателен канал, свързващ морето с Варненското езеро, съобщава stroimedia.bg.

Корабът е построен в корабостроителницата Joseph L. Thompson & Co в Съндърланд, Англия. На вода е спуснат на 4 септември 1948 г. Първото му име е Brandanger и е бил собственост на базираната в Норвегия Westfal-Larsen & Co. AS. Дълъг е 139,26 метра, широчината му е 18,02 метра, а максималното газене – 8,26 метра.

Максималната скорост, която развива под български флаг, е 13,5 възела, а екипажът му е като на товарен кораб, от 36 души.

От БМКЦ изискват участниците да докажат възможностите си да осигурят безопасното провлачване /буксировка/ на “ПЕТЪР БЕРОН” и да изпълнят всички изисквания за осигуряване на непотопяемостта и предотвратяване на замърсяването на морската среда.