Проф. Емил Попов реди пластики в галерия „Пролет”

Бургаската галерия „Пролет” отново става дом за творбите на проф. Емил Попов. От 6 август до 3 септември майсторът – ваятел ще се представи на ценителите на изящните изкуства свои пластики и скулптури. Първата бургаската среща със скулптура бе в същата галерия през 2005 година, втората – 2010. Те му донесоха много красиви емоции и нови приятели от морето. Този път ще очакваме от Емил Попов нови изненади в керамика и бронз. Дали в тях ще усетим полъх от Индия, където скулпторът работи по проекта“Данди мемориал“, посветен на Махатма Ганди? Това ще разберем на място, в галерия „Пролет”.

Откриването на изложбата е на 6 август от 17.30 часа.

Емил Попов е сред най-изявените български скулптори. Роден е на 18 юли 1951 г. в Кюстендил. Завършва скулптура в Художествената академия при проф. Любен Димитров.  Професор по скулптура е от 1992 г., в момента е завеждащ катедра Скулптура в Художествената академия. Има редица двойни изложби с Ангел Станев в София, Силистра, Перник и Варна. Прави 6 самостоятелни изложби в Германия и участия в Белгия и в Швейцария. Представял е творби в почти всички Общи художествени изложби. Участва в международните симпозиуми за скулптура в Бургас, в Линдабраун и Виена – Австрия, в Катсоол – Германия, в Сепре – Швейцария, в Нагутане – Индия, в Кобе – Япония, както и в международните прояви, организирани в Илинденци, Перник, Смолян и Пловдив, както и в биеналета за малка скулптура в Познан, Равена, Букурещ, Будапеща, Базел.

Носител е на годишните награди на СБХ на името на Андрей Николов, на Иван Лазаров, на Илия Бешков.

Негови творби са притежание на музея “Пушкин”, на музеи в Чехия, Норвегия, Полша, както и на частни колекционери от цял свят.