Руско кино под звездите в Бургас

Незабравими ленти от Златния фонд на руското кино – „Не тъгувай“ на режисьора  Г. Данелия ,  „Калина Алена“  на В. Шукшин,   „Таборът отива към небето“  на Е. Лотяну , „Москва не вярва на сълзи“ на В. Меньшов и „Белият тигър“ на К.Шахназаров ще бъдат представени от 4 до 8 август на открита сцена „Охлюва“ до КЦ „Морско казино“ . Прожекциите ще бъдат с начален час 21 часа.

Стартът  на руския киномаротон е запазен  за комедията от 1969 година „Не тъгувай“ на 4 август. Действието е пренесено в Грузия в самото начало на 20 век. Главните роли се изпълняват от Вахтанг Кикабидзе, Серго Закариадзе, Софико Чиаурели, Анастасия Вертинска.

Във вторник, 5 август, гледаме „Калина Алена“. Сюжетът разказва  за крадецът-рецидивист Егор Прокудин, по прякор Мъката, който излизайки от затвора решава да се покрие известно време на село при синеоката непозната Люба, с която си е кореспондирал последните години. Задачата се оказва трудна, защото миналото му го преследва.

Класическата мелодрама „Таборът отива към небето“ гледаме  на 6 август /сряда/.  В лентата се преплитат няколко любовни истории: гордата циганка Рада и конекрадецът Лойко Забара се обичат, но златокосата Юлишка е влюбена в Лойко, а дворянинът Силади страстно желае Рада. Режисьорът Емил Лотяну (1936-2003) е написал сценария по мотиви от разкази на Максим Горки. Това е филм за трагичния сблъсък на страстта и гордостта, които са по-силни от разума. Филмът печели голямата награда „Златна раковина“ на фестивала в Сан Себастиан’76, получава призове и на форуми в Белград, Панама, Париж.

Касовата прожекция, удостоена с Оскар през 1981 за най-добър чуждестранен филм „Москва не вярва на сълзи“, ще бъде излъчена на 7 август.

Москва през петдесетте години. В общежитие живеят три приятелки. Съдбата им се развива според характера на всяко момиче. Антонина се омъжва, има деца и обича мъжа си. За Людмила Москва е лотария, в която тя е длъжна да спечели своето особено щастие. Катерина е единствена дъщеря на родителите си, завършва институт, работи и става директор на голямо предприятие. Но идва любовта към такъв силен човек, каквато е тя самата. И се оказва, че да спасиш любовта от собствените си грешки е трудно и почти невъзможно.

Финал на руската кино седмица ще даде екшънът „Белият тигър“. Продукцията е от 2012 година, а ролите са поверени на  Виталий Кищенко, Алексей Вертков, Владимир Ильин, Алексадр Вахов, Виталий Дорджиев, Валерий Гришко и др.

Киновечерите са организирани от Община Бургас и Почетното консулство на Руската федерация в Бургас, с любезното съдействие на „Лукойл Нефтохим Бургас“ и Руски културно-информационен център – София. Те са посветени на 90 години от създаването на руската киностудия „Мосфилм”.