С велосипед или тротинетка ни кани край Атанасовското езеро Фестивалът на солта

На 29 август 2014 г. (петък) в 16.00 часа започва второто издание на Фестивала на солта. Фестивалът се провежда на брега на лагуната Атанасовско езеро в района на Южни солници до басейните с луга и кал. Организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+ призовават участниците да пристигнат дотук като за истински еко-фестивал – с велосипед, тротинетка, пеша, на сърф или по всеки друг начин, който показва съпричастност към околната среда.

Тази година темата на Фестивала е „Сол и птици”. Предстоят забавления и изненади за всички възрасти. В детския кът ще гостуват „Био игри“, които ще представят „Как летят птиците (и хората)?“ и „Свойствата на солта“ (забавни и поучителни експерименти). Новаторска  и образователна ще бъде урбанистичната игра за деца „…И оранжев е градът…“, чрез която в рамките на няколко часа децата ще създават своя устойчив град на мечтите.

По традиция в производственото хале участниците във фестивала могат да опитат какво е да си солничар за един ден – да пробват тежката солничарска лопата и да напълнят една количка със сол. Тази година в халето ще бъде представена и изложбата „Сол“ на Мариана Сърбова, която по необикновен начин показва солеността на Атанасовско езеро, спрямо останалите Бургаски езера и Черно море.

Басейните с луга ще прегърнат с топлите си води любителите на солени и мокри изживявания, а над тях ще се носят фестивални хвърчила, които ще бъдат пуснати от най-малките гости. Тази година новата гурме-сол от Атанасовско езеро ще бъде дегустирана  от почитателите на нетрадиционния вкус  с приготвените кулинарни изкушения от нашите партньори – Кулинарно училище „Антре“ – Бургас. Те са подготвили и няколко лесни за изпълнение и в домашни условия рецепти, приготвени с морска сол, добита от езерото.

Пак край кафето „На лугата“ ще бъде разположен Базара на солта, на който могат да се купят сол и козметични продукти от луга, тениски с птици, сувенири и др. Птицата от метал и тръстика отново ще се включи във фестивала , но ще бъде преобразена в ново арт произведение с активното участие на всички желаещи и гости на фестивала.

Музикалната част ще започне веднага след залез слънце с невероятните и завладядващи изпълнения на живо на Мариана от „Силует“ и Венци, известни като „Акустик пойнт“. Пак тогава ще има „кино за сол, птици и още нещо…“.

Фестивалът на солта се организира от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „Солта на живота“, финансиран от Програма LIFE+ на ЕС и осъществяван в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД.