Утре избират новия изпълнителен директор на пристанището

Кадровата промяна в управлението на Пристанище Бургас е вече факт. Сутринта на 28 август очакваната от два дни заповед за отстраняването на Николай Тишев от състава на Съвета на директорите на дружеството е дошла – първо по факса, а после и по пощата, съобщи на пресконференция самият Тишев. Заповедтта на министъра на транспорта е с дата 26 август и касае негово място в директорския борд на предприятието, а не както се съобщава в сайта на миситерството длъжността му изпълнителен директор.

Заседанието на новия Съвет на директорите на прота е насрочено за 11 часа на 29 август. Тогава, както изисква законът,  ще бъде избран и новият изпълнителен директор на дружеството.

За промяна в управлението на Пристанище Бургас се заговори преди два дни, когато в сайта на Министерството на транспорта и съобщеинята се появи информация, че Диян Димов е новият изпълнителен директор на порта.

„В правомощията на министерството е да назначава и уволнява членовете на Съвета на директорите, които в заповедта за назначение са назовани като „директор”. Диян Димов има заповед за назначение на длъжността „директор” от 26 август, но до днес не беше ясно кой точно член на борда излиза от състава и това породи напрежението. Единствено управителният орган на дружеството може да реши, кой ще бъде изпълнителен директор”, коментира Тишев. Той заяви, че заповедта му за уволнение е без посочени мотиви и че си тръгва от пристанището удовлетворен – за времето на неговото управление заплатити били увеличени с 12%, значително скочил и товарооброта.

Съветът на директорите на „Пристанище Бургас” АД се състои от трима членове. Най-новият – Диян Димов, е всъщност бившият изпълнителен директор на дружеството, заемал поста от 2010 г. до юли 2013 г. Другите членове на борда са Аргир Бояджиев иСтойко Танков. Длъжностите председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор утре ще се поделят между тримата. Също утре Тишев ще сдаде поста директор- той няма да остане на работа в пристанището.