Варна иска да бъде мегаполисът на Черноморието, събира инвеститорски екип

Консорциум РЕМTEXСТРОЙ ГРУП, който е разработил амбициозен идеен проект за превръщането на Варна в мегаполисът на Българското Черноморие, търси стратегически инвеститор за реализацията на проекта си. От сайта на компанията става ясно, че вече е осигурено предпроектно финансиране за създаване на работни проекти – до 25 000 000.00 евро, при създаване на акционерно дружество или Джойнт-Венчър. За реализация на следващата фаса от проекта  ще се разчита на нисколихвен инвестиционен заем от международна банка с годишна лихва 2-2.5%. Консорциумът се стреми да сформира „тим” от партньори, за да успее за 7 години да превърне стартиралия проект  в реалност.

Идеята е  Варна да се трансформира в модерен съвременен международен мегаполис с безмитна европейска търговска мега-зона и атрактивна международна туристическа дестинация за целогодишен туризъм и бизнес.

Според проектите, представени в сайта на РЕМTEXСТРОЙ ГРУП, ако разбира се те се реализира,  има вероятност Варна да се превърне в най-дългият град. Амбицията е той да асимилира всички по-малки населени места от Обзор до Шабла и да се разпростре върху 132 километра. В тази гигантска община вероятно ще живеят над 600 000 души.

Проектът “Супер Варна 2020” е  основна част от фантастичната идея. Той предвижда градът да се отвори изцяло към морето, чрез изграждане на международна марина Варна, със съвременно яхтено пристанище с над 300 яхтени места и  международният круизен терминал от 5 терминала за круизни кораби, изцяло подновяване и модернизиране на старата морска гара и изграждане на нова кула за контрол на морският трафик. Във варненското езеро ще се реализира огромен зелен мега озис /остров/ за отдих и почивка, морски парк съчетан с хотелски комплекс от над 10 хотела  – 4, 5 и 6 звезди, развлекателни центрове и заведения.

Вече е стартирало изграждането на пълноправна пътна инфраструктура в района и града, с цел оптимизиране на мега проекта има готов утвърден проект за модернизация на транспортната инфраструктура и проект на строителството на нов втори мост до съществуващият Аспарухов мост. Той ще даде възможност за извеждане на транспортният трафик от града и ще осъществи директна връзка между летището и проектирания морски курортен комплекс на 40 км от Варна в Шкорпиловци.

Монорелсова железница ще  свърже квартал Владиславово с  центъра на Варна. Линията ще бъде на височина от 6 метра, а най-високата точка – станция Владиславово, ще е на 12 м над земята.

10 иновационни под проекта ще стимулират  многократното увеличение на потока туристи във  Варна. Предвидено е дори изграждането на нов  международен курорт без аналог в Европа  – с изкуствена отопляема лагуна с площ 1,5 км.

За Варна превръщането й в гигантски мегаполис не е утопия. От РЕМTEXСТРОЙ ГРУП са изчислили  размера на нужната инвестиция за реализацията на целия мега проект – поетапно, за 7 години. Компанията съобщава, че пазарната стойност на мега проекта и/или бизнес под проектите на ниво две, земя и недвижими имоти при реализацията му е над   2.400.000.000 – 3.000.000.000 евро – прогнозна стойност в оценка само на недвижимостта след реализацията, без да се отчита пазарната цената на всеки бизнес /под проект на ниво две/  в завършен вид.

Счита се, че проектът е осъществим при създаването на акционерно дружество между стратегически инвеститор, община или област Варна и няколко под инвеститори.