В Несебър започна Националният фестивал на меда

За 13-ти пореден път в Несебър бе открит Националният фестивал на меда, който се провежда под патронажа на кмета на общината Николай Димитров. Фестивалът, в рамките на който си дават среща най-добрите производители на мед и пчелни продукти, ще продължи до 14 септември. Производителите излагат своята продукция в шатри в пространството около пл. ”Месамбрия”. Планирани са и дискусии, свързани с производството на мед, профилактика и здравеопазване на пчелите през различните сезони, технологии и новости в медицинското приложение на меда, включително и нашумялата през последни тегодини апитерапия.

Фестивалът, на който специални гости са Лидия Станкова – директор на Областната дирекция „Земеделие“ – Бургас и представители на Държавен Фонд Земеделие, беше открит от кмета на Несебър Николай Димитров.

„През следващите дни Несебър ще се превърне в столицата на меда. Общината винаги е откликвала и помагала за реализирането на подобни събития. Не можем да пренебрегнем ползите от най-чистия природен продукт и ролята на пчеларите за добиването му. Несебър е световна ценност, определян като перлата в короната на българското самочувствие. Ето защо има основание желанието ни да продължим традицията и всяка година за 10 дни през септември за превръщаме града си в медната столица на страната.”, каза Николай Димитров при откриването.

Началото на „сладкия” несебърски фест постави богата музикално-артистична програма.

Освен щандовете, изложени около пл. ”Месамбрия”, желаещите могат да посетят и първия в страната „Музей на меда”. Той се намира по пътя за с. Кошарица и е създаден от „Царят на пчелите“ – Кирил Киров. Състои се от 2 части – старинна и съвременна. Старинната част представя жилищата на пчелите от каменната ера до наши дни – скали, дънери, тревни и други модификации. Изобретателният пчелар е пресъздал и част от Стария Несебър – макети на някои от църквите, на несебърска къща, вятърната мелница, крепостните стени и кули. В другата част от музея са представени по-съвременните „жилищата” на пчелите – различни модели кошери, които се срещат в страната откакто са въведени пчелните къщички.

В рамките на фестивала ще бъдат проведени редица обсъждания на наболели за отрасъла теми. Запазва се и конкурсният характер на феста.

Жури, излъчено от участниците, ще оценява представянето и естетическото подреждане на щандовете, ще избира и обявява „Царица на меда” и „Кавалер на меда“.