Екогласност стартира от Бургас подписка за импийчмънт на президента

Политическа партия ПК „Екогласност”, подкрепена от БСП стартира днес от Бургас подписка за отстраняване на президента Росен Плевналиев от длъжност. Основната причина за искането е политиката на държавния глава, която според председателя на „Екогласност” и кандидат – депутат Емил Георгиев е антидържавна и опасна за националната сигурност.

На пресконференция той коментира мотивите за подписката, както и декларацията, в които са разяснени те. „Плевналиев извършва действия, които са недопустими за държавен глава! Вместо да обединява нацията, той прави всичко възможно да я разедини”, каза Георгиев и подчерта, че е сигурен в голямата обществена подкрепа на подписката. Той нарече „цинизъм” призива към смирение в обръщението на президента към нацията и го обвини в нехайство спрямо страданията на българския народ, визирайки гласуваната финансова помощ за съседни страни, където също имаше наводнения.

Мотивите за искането на импийчмънт са: мащабни политически чистки и обслужване интересите на ГЕРБ от назначеното от него служебно правителство; разединение на нацията и подкрепа на протести против законно избрано НС и правителство; връзки със скандални олигарси; Прикриване на престъпления срещу околната среда; съгласие за добив на шистов газ в Добруджа; Обслужване интересите на ВЕИ-сектора, имащ основен дял за бъдещото увеличение на цената на ел. енергията за населението;идеолог на военната стратегия „Визия 2020”.

Мотивите бяха коментирани и от вторият в листата на бургаските кандидат-депутати от „БСП-лява България” Атанас Зафиров. Той акцентира върху извършената според него политическа чистка, като даде примери с уволненията на Николай Тишев, Петко Арнаудов и др.

Подписката, под която първи сложиха подписите Емил Георгиев и Атанас Зафиров ще се разпространи в цялата страна и ще продължи и след изборите. 500 000 подписа са необходими, за да бъде внесено искането в НС, което следва да гласува евентуалното отстраняване на президента, за което ще са нужни 161 гласа.

Емил Георгиев съобщи пред журналисти, че е получил предложение да си купи гласове – по 50 лева на глас. Това е станало в Бургас, в хoтел „България” очи в очи с лице, което той не назова, но описа като популярно. Чрез журналистите той предизвиква прокуратурата да се самосезира.

Екологът отправи още едно предизвикателство на днешната пресконференция – този път към Ивелина Василева от ГЕРБ, като обяви, че я кани на открит диспут около 20 септември по теми за опазване на околната среда.