Кметът на Несебър се срещна с руския си колега Юрий Мищеряков

Кметът на Община Несебър Николай Димитров посрещна на работна визита руския си колега, Юрий Мищеряков – кмет на град Оренбург. На нея присъства и Виктор Борисов – зам. кмет „Правно обслужване и общинска собственост“.

На срещата бяха обсъдени възможностите за бъдещо взаимодействие в сферата на туризма, търговията, културата, науката, образованието и здравеопазването. Кметът на Несебър гарантира, че ще съдейства на инвеститорите, с интерес към недвижомото имущество в района на морската община. 

Една от главните теми на срещата беше създаването на чартърна линия Оренбург – Бургас и нейното промотиране. Руският градоначалник увери, че лично е съдействал за реализацията на този проект. Възможно е той да се превърне в реалност още догодина. Към момента съществуват директни полети до Варна. 

Община Несебър има много международни контакти, като повечето са с руски градове. Много граждани на Русия, и в частност на Оренбург, почиват в Несебър. Привлечени от красотата и културните богатства на града, голяма част от тях купуват имоти и се превръщат в постоянни жители на града. Плажовете, курортите, историческото минало, старите традиции и обичай, от своя страна, допринасят Несебър да се превърне не само в място за лятна почивка, а в една четири-сезонна дестинация за туризъм. 

Работната визита приключи с размяна на подаръци, като кметът на Несебър подари сребърен диобол /парична единица на Несебър в миналото/,книги и филм за морския град. Впечатлен от Несебър, Юрий Мищеряков сподели, че е пленен от неговата историята, както и от уникалните културни и природни забележителности. Двете страни изказаха и своите намерения за едно бъдещо ползотворно сътрудничество. 

Оренбург е град в Русия, административен център на Оренбургска област. Населението му през 2011 година е около 570 300 души. Градът е разположен при вливането на река Сакмара в река Урал. Намира се 1468 км от столицата Москва. Оренбург е основан на 19 април/30 април 1743 г. Първоначално през 1735 г. градската крепост е построена на мястото на днешния град Орск, на река Ор. Оттук произлиза и името на Оренбург, което означава „градът на река Ор“. В промишлеността водещите позиции принадлежат на производството на газ, машиностроене и металообработване. Добре разработени са и отраслите на химическата, хранителната и леката промишленост.