Несебър посрещна представители на Международната комисия по военна история

Делегати на 40-ят световен конгрес на Международната комисия по военна история, провеждащ се в нашата страна посетиха Несебър. Посрещнаха  ги  кметът  Николай Димитров, секретарят на общината Стойко Стоянов и началник отдел „Несебър – Световно наследство“ Златин Чаушев.

В приветствието си към гостите Николай Димитров подчерта, че градът разполага с уникално културно наследство, заради което повече от 30 години е в списъка на градовете Световно културно наследство. Общината и общинското ръководство съзнават своята отговорност пред света за съхранението и популяризирането на тази хилядолетна съкровищница и полагат всеотдайни грижи за опазването на града – музей. Кметът връчи почетен плакет на Несебър на вицепрезидента на Международната комисия по военна история професор Масимо де Леонардис.

Според проф. Леонардис Несебър наподобява Венеция. Той заяви, че е пленен от красотата му и се обърна кмета Димитров с думите: „Предизвикателство е да си кмет на този пленителен град с богата история и прекрасни богатства!”.

Професор Масимо де Леонардис напомни за Анджело Ронкали / „несебърския“ папа/, чийто живот и делото са свързани с Несебър.

Масимо де Леонардис разгледа Стария град, посети и пометната плоча на Ронкали, която се намира на крайбрежната улица и носи името му. Чрез нея местната власт изразява своята почит, а надписът й гласи: От признателност за благодеянията му към града и неговите жители през периода 1925-1934.

От 1 до 6 септември в нашата страна се провежда 40-ят световен конгрес на Международната комисия по военна история – организация на ЮНЕСКО.  В нея членуват 40 национални комисии от цял свят, повечето от които са заявили участие на свои представители. На конгреса присъстват около 150 авторитетни военни историци – генерали, офицери, професори. Форумът е посветен на 100-годишнината от началото на Първата световна война през 1914г. Представител от българска страна е председателят на БНКВИ /Българска национална комисия по военна история/ проф. Димитър Минчев. Делегатите разгледаха Стария Несебър, Музей Старинен Несебър, изгледаха и филм, посветен на 30-години от влизането на града в списъка на градовете Световно културно наследство.

Несебър се превръща все повече в обект на посещения от многобройни туристи и гости, а също така е притегателно място за дипломати и посланици на много страни. Градът има и множество договори с градове от други държави, чрез които се осъществява обмен на полезни практики в икономиката, търговията, туризма, културата, образованието и спорта. Последното посещение от такъв характер бе в началото на годината, когато Несебър посрещна част от дипломатическия корпус, както и генералния секретар на Организацията на градовете Световно наследство Денис Рикард.