Обстановката след потопа се нормализира, Бургас и Приморско обявиха ден на траур

Обстановката в Бургаско след наводненията на 6 септември постепенно се нормализира. В общините Бургас и Приморско днес е ден на траур в памет на трите жертви от потопа. Флаговете на централния площад в Бургас, както и на входа и изхода на града са спуснати наполовина. Всички културни прояви и събития са отменени.

69-годишната Недялка Толева и 21-годишната Камелия Желязкова загинаха във водния ад на пътя Созопол-Бургас, а 27-годишният Юсуф Илязов Исуфов загуби живота си край село Ново Паничерево. Вчера първите две жени бяха погребани в Бургас. Очаква се близките на 27-годишния пастир да приберат тялото му, тъй като той е родом от Шуменско.

От водната стихия около 2 часа след полунощ на главния път Созопол-Бургас са се преобърнали още няколко автомобила. Двама мъже – Николай Кирилов и Николай Грудев, са спасили живота на няколко души, като са изваждали давещи се хора от потопените автомобили.Близо сто души в пострадалите от пороите общини Бургас и Приморско са прекарали нощта в приюти или приемни домове.

Към момента няма бедстващи хора. Електричество има навсякъде.  Проблеми с водата има само в село Веселие, община Приморско, но проблемът за момента е решен с водоноски. Постепенно се съвземат и хората от пострадалите къщи в Ново Паничарево. Това е най-пострадалото село в общината. Според кмета на селото там бедстващите семейства са над 50. Пътят между селата Росен и Веселие остава затворен. Има един паднал мост над река Ропотамо по обходния път Ново Паничарево-Китен-Приморско. Осигурени са обаче временни мостови съоръжения. Приливната вълна миналата нощ е била с метър над парапета на моста. Водата вече се е отдръпнала, но голяма част от пътищата са сериозно засегнати. Комисия от Агенция “Пътна инфраструктура” е направила оглед на засегнатите мостове в района на Приморско.

Повече от 500 сигнала на граждани за необходимост от аварийни и спасителни дейности са постъпили в бургаска област.  В община Бургас най-големи са щетите в квартал „Победа“ и рибарското селище Ченгене скеле. Евакуираните от квартал „Победа” вече са по домовете си.

В рибарското селище разчистването продължава, рибарите опитват да спасят някои от лодките. Общината е заявила готовност да окаже помощ с доброволци и техника. 115 са потъналите лодки в селището. 6 рибарски хижи са напълно разрушени. Всички останали са наводнени и пълни са с кал. По-голямата част от инфраструктурата е унищожена. Техници от електроснабдителното дружество са проверили наводнените табла и електромери, за да преценят дали е безопасно да се пусне тока. В ранния следобед в неделя първата добра новина е за пуснатата  питейна вода. Много хора в рибарското селище имат нужда от храна, минерална вода и топли дрехи. Община Бургас ще поиска спешно над 1,5 милиона лева за справяне със щетите.

Кметът на община Приморско Димитър Германов.също ще иска финансова помощ от държавата за възстановяването на нарушената от дъждовете пътна инфраструктура. Назначена от него комисия вече прави анализ на щетите.

Доброволци от структурите на БЧК- Бургас продължават да помагат на бедстващите в община Приморско.  Доброволците на общинската организация на червения кръст в Приморско са посетили село Ясна поляна и са установили, че 5 семейства имат най-голяма нужда от помощ. Закупени са им хигиенни материали за почистване на домакинствата. Предоставени са им одеала и други неща от първа необходимост. Доброволците са били и в село Ново Паничарево, община Приморско. Те са разпределили хранителни пакети, одеала, дрехи на над 100 души, на 32 семейства, които са пострадали най-тежко от наводнението.

Възстановителните работи в пострадалите от пороите райони в цялата Бургаска област продължават. По предварителни прогнози щетите са за милиони левове. Няколко милиона ще са нужни само за възстановяване на инфраструктура само в община Приморско. Мостът край село Веселие не подлежи на ремонт, а трябва да се изгради отново.

Близо 80 населени места в България бяха засегнати при последните наводнения. БЧК помага във всички бедстващи райони. Организацията работи съгласувано и в непрекъсната комуникация с ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. На пострадалите се предоставя най-необходимото – вода, храна, спални комплекти и одеяла. Териториалните служби на Агенцията за социално подпомагане в областите Бургас, Стара Загора и Хасково са в непрекъснат оперативен контакт с общинските власти и кризисните щабове в бедстващите общини.

В следващите дни порои не се очакват. Тепърва предстои оценка на нанесените щети.