Общинският съвет гласува финансова помощ за семействата на загиналите при наводненията

По предложение на кмета Димитър Николов общинският съвет гласува финансова помощ за семействата на загиналите бургазлийки и средства за ремонти в най-пострадалите при наводненията райони на Бургас.

Общинските съветници единодушно одобриха семействата на Недялка Танева и Камелия Желязкова да получат по 6000 лева.

Камелия беше на 21 години – единствено дете на Ганка и Красимир Желязкови. Възпитаничка на ГРЕ „Г.С.Раковски“, завършила Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Недялка остави безутешни дъщеря и син – Дияна и Георги. Гласуваната помощ ще послужи на тях и на овдовелия й съпруг Стоян.

Заседанието на местния парламент днес започна с минута мълчание в памет на без време отишлите си две наши съгражданки. С друго негово решение се отпускат спешно 250 000 лв. за възстановяване на щетите след проливните дъждове. Парите ще бъдат осигурени чрез вътрешнокомпенсирани промени в собствения бюджет на Община Бургас.

Най-засегнати от бедствието са рибарско селище „Ченгене скеле“, вилна зона „Черниците“, вилна зона „Росенец“, с. Маринка, с. Извор, крайбрежната територия на кв. Крайморие, кв. „Победа“, Морската градина на Бургас.

Особено силно е пострадала пътната инфраструктура във вилните зони, където има участъци, до които достъпът е невъзможен. След извършените през последните два дни огледи са установени: изровени улици, повредени отводнителни съоръжения и мостове, прекъсната инженерна инфраструктура и др. Оценяването на щетите продължава и в момента.

Община Бургас подготвя и ще внесе аргументирано искане за финансова помощ до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. По предварителни сметки ще са й нужни над 1.5 милиона лева.