Реформаторският блок тръгва към парламента честно, без неизпълними обещания

С открита и честна кампания, без неизпълними обещания, навлезе Реформаторският блок в надпреварата за вота на 5 октомври. Днес в Бургас коалицията от десни партии постави официално начало на предизборната си кампания  и представи кандидатите за депутати от региона. Пресконференцията започна с почитане на паметта на жертвите на водната стихия в Бургас.

Листата на реформаторите включва представители на всички политически сили в обединението и на почти всички професионални и социални кръгове. Водач на листата е Костадин Марков – най-авторитетната личност сред десницата в Бургас, заместник кмет по „Устройство на територията и строителството”, член на националното ръководство на СДС и негов заместник председател, председател на областната структура на партията. Втори е Живко Табаков – лидер на България на гражданите в Бургас и представител на туристическия бранш. На трето място в листата е д-р Георги Митев от ДСБ,  следван от Димитър Стоянов – БЗНС и Мехмет Катарджиоглу – НП „Свобода и достойнство”.

Приоритетите на Реформаторския блок по време на предизборната кампания и след това очерта Костадин Марков. „Основната ни цел ще е да активизираме привържениците на дясната идея. Знам, че ще е трудно, защото възнамеряваме да бъдем честни с избирателите. Ние няма да обещаваме 1 млн. работни места, без да обясним кой и как ще плаща на тези новоназначени работници. Няма да подвеждаме с идеи за национализация на златните мини и енергоснабдителните дружества, нито патриотично ще вдигнем населението да отбранява българо-турската граница. Ние честно ще кажем на хората, че токът наистина трябва да поскъпне, че държавата ни се нуждае от тежки реформи във всички области. Има реално приложими механизми за повишаването стандарта на живот и ние смятаме да заложим на тях”, каза Костадин Марков.

Сред основните приоритети реформатоирте поставят бързото решение на банковата криза в страната, преди тя да е ескалирала и обхванала цялата банкова система. Според тях основен проблем в страната е крайната партийна поляризация, която е пречка за изграждането на последователна национална политика. Ясен пример за това е Бургас – реализацията на важни за града проекти пострада от непоследователната държавна политика.

За разлика от разединението на национално ниво, на месно ниво представителите на политическите сили лесно ще постигнат съгласие, убеден е Марков. Защото на всички са ясни основните проблеми в региона – обновяване на инфраструктурата, изграждане на нови пречиствателни станции, укрепване на бреговете. Най-важно според реформаторите е да се изисква от всяка община да приеме Общ устройствен правилник, за да се контролира строителството – законите са добри, трябва само да се спазват. Кандидат-депутатите обаче не отричат, че след последните промени Законът за обществените поръчки е станал трудно приложим, че от ”ремонт” се нуждаят законите за устройство на територията и на черноморското крайбрежие.

Десните настояват още за спешно освобождаване на еврофондовете, защото скоро общините няма да могат да плащат дори тока за светофарите си. Обмислят предложение и за промяна на правилата, по които градове като Бургас са лишени от правото да кандидатстват за финансиране по европейската програмата за селските райони. .

Първите десет в кандидат-депутатската листа на Реформаторския блок за Бургаски регион:

1. Костадин Марков
2. Живко Табаков
3. Георги Митев
4. Неджиб Акиф
5. Константин Райков
6. Ирина Абаджиева – Репуц
7. Стоян Колев
8. Дойчо Дойчев
9. Валентин Люцканов
10. Татяна Михова