Седмица на пожарната безопасност в Бургас

Бургаските огнеборци са подготвили интересна и полезна програма, за да отбележат своя професионален празник – 14 септември.

Главното събитие в нея е Ден на отворените врати – представяне на възможностите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника от състава на Първа и Втора РСПБЗН – гр. Бургас и група „Спасителна дейност“ – Бургас, с разясняване на правила за пожарна безопасност и защита при бедствия и аварии пред жители и гости на града. Той ще се проведе на 10 септември от 18  ч. пред Пантеона в Морската градина. Там ще има интересни демонстрации, в които могат да се включат малки и големи.

Програмата включва още демонстрация  на състезатели от отбора  по пожароприложен спорт,  членове на националния отбор на учебна кула в двора на Пожарната от 11.55 ч. Преди това от 11.45 часа с полагане на венци и цветя на паметната плоча там ще бъде почетена паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.

От 17 часа ще се състои традиционната среща с ветерани.

Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни. Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби. През 1905 в София е организиран Първият пожарникарски събор в България. През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Тази дата се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната. По утвърдена традиция, огнеборците отбелязват своя професионалния  празник със „Седмица на пожарната  безопасност ”, като тази година тя ще се проведе от 8 до 14 септември.