Иван Вълков: Създаването на официален регистър на автосеризите ще намали произшествията на пътя

„С приемането на промени в Закона за движение ще се създаде официален регистър на автосервизите в България и така те ще отговарят на всички условия за извършване на качествени ремонти. Предлаганите изменения целят развитието и регламентирането на сервизната дейност, ще допринесат за повишане на безопасността на превозните средства и най-вече ще бъде намален броят на пътнотранспортните произшествия. Всичко това ще бъде възможно, ако се обединим и работи в тясно сътрудничество с браншовите организации от различните градове”. Това заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ Иван Вълков. Той се срещна с представители на Сдружение и асоциация на сервизите в Бургас, за да обсъди идеята за повторно внасяне на законопроекта в следващото Народно събрание. Дискусията се проведе в комферентната зала на хотел „Бургас”. Това е поредната инициатива по темата, организирана от партията.

През януари тази година Иван Вълков заедно с Ивайло Московски в качеството си на народни представители в 42-ото НС внесоха проект за изменение на Закона за движение по пътищата. С него те настояваха да се създаде правна уредба за извършването на дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства. В момента, в България липсва такава. Изготвените промени бяха обект на широки обществени обсъждания през изминалата години с браншови организаци, като сами те допринесоха за изготвяне на пълния вариант на законопроекта.

„Той бе приет на първо четене в Комисията по транспорт в парламента, но заради политическо решение и натиск от страна на предишните управляващи няколко гласа не достигнаха да мине в зала. В нашата управленска програма сме влючили тези важни за държавата измения. Отворени сме за диалог с вас, важно е да чуем всички възможно препоръки, допълнения и мнението ви”, заяви Вълков.

По време на срещата всички присъстващи се обединиха, че заради липсата на законодателни промени, в момента никой няма точна информация какъв е броят на сервизите в страната, какви услуги предлагат, какви  резервните части използват и как се контролира дейността им.

След приемане на законопроекта за промяна на Закона за движение по пътищата, предстои да бъде приета Наредба, която да регламентира дейността на автосервизите. За целта ще бъде търсено отново мнението на хората от бранша, така че дейността им да бъде ясна, без да им се пречи.

„Годишният технически преглед не дава гаранция какво се случва с превозните средства през цялото време, когато са на пътя. Ето защо, търсим друг начин да се повиши безопасността на движение по пътищата, извършването на ремонт и техническо обслужване няма да попаднат в зоната на т.нар. „сив сектор”. Интересите на потребителите на посочените услуги също ще бъдат защитени. По данни от КАТ около една четвърт от пътно-транспортните произшествия у нас са по технически причини, а 63 процента от колите са над 15-годишни и амортизирани. Това е резултат от некачествени ремонти и използване на лоши резервни части. Моят съвет към всички представители на организации в Бургас е да създават местна структура, която да работи пълноценно по изготвянето на бъдещата Наредба. Предвиждаме се режимът за сервизите да бъде само регистрационен, така че да изкара дейността на светло и да гарантира качеството на услугите”, коментира кандидатът за депутат.

От своя страна браншът изрази подкрепата си към инициативата на ГЕРБ и готовност за споделяне на европейския опит. По думите им България е от последните страни в Европа, която няма такава регистрация. В Румъния например лесно в интернет може да се намери нужната информация за автосервизна дейност.