МБАЛ – Бургас придоби статут на обект с регионално значение 

На свое заседание Областният съвет за развитие в Бургас даде статут на обекти с регионално значение на предстоящата реконструкцията на Спешното отделение към МБАЛ – Бургас /с филиала на ЦСМП в Бургас/ и на проекта за изграждане в Поморие на морска туристическа и спортна инфраструктура.

Днес  в голямата зала в сградата на областна администрация в Бургас  се проведе редовно заседание на Областния съвет за развитие, членове, на който са всички кметове на общини от областта.

Заседанието бе открито и ръководено от Областния управител на област Бургас Павел Маринов, който подчерта важността и на двата проекта за развитието на областта и на целия Югоизточен регион. Относно първият проект Областният управител посочи, че необходимостта от реконструкция на спешното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение в Бургас е назряла отдавна и изисква обединените усилия на всички страни в инвестиционния процес на държавата, общината и обществеността за решаване на този жизнено важен проблем, който засяга десетки хиляди хора от региона и чужбина. Същото важи и за изграждането на съвременната база на бургаския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/, като съществен елемент от ефективността на регионалното здравеопазване и спешна помощ. За значението на тези ключови за системата на здравеопазването в Бургас и региона обекти говориха последователно заместник кмета на  община Бургас Красимир Стойчев и директорите на МБАЛ – Бургас д-р Бойко Миразчийски и директора на бургаския филиал на ЦСМП д-р Асен Кърджиев.

През миналата година, както  е известно бе създаден пилотен проект /който предвиждаше средства в размер на 852 хил. лв./ да бъдат инвестирани за реконструкция на спешното отделение. За съжаление поради липса на средства на 27.07. т. г. проектът бе прекратен от министъра на здравеопазването. Спирането на проекта съвсем не означава, че бургаският спешен център не се нуждае от реконструкция, заяви Павел Маринов. Напротив през зимния период, по данни на д-р Миразчийски, през спешното отделение преминават ежедневно по 80-100 пациенти, а през активния туристически сезон през лятото техния брой достига до рекордните 150-200 души дневно. Ясно е, че спешното отделение е вратата на болницата, по която пациентите от нашия регион и многобройните чуждестранни туристи съдят за качеството на нашето здравеопазване и за нивото на неговото технологично оборудване и кадрова обезпеченост. Реконструкцията на това отделение, както и незабавното изграждане на подходяща база за филиала на ЦСМП в Бургас наистина са обекти с регионално значение за развитието на Бургаската област и за целия Югоизточен регион. Затова и членовете на областния съвет гласуваха с пълно единодушие решението да се придаде статут на обект с регионално значение на предстоящата реконструкция на спешното отделение и филиала на ЦСМП.

На заседанието членовете на РСР единодушно одобриха и другото предложение, представено от кмета на община Поморие за изграждане на морски, туристически и спортен комплекс в града. Той също получи статут на обект с регионално значение, с което ще се подпомогне бъдещото строителство на морската инфраструктура на Поморие и ще се придаде допълнителен тласък в развитието на един от най-оживените наши туристически градове.