Работниците от ТЕЦ Сливен продължават протеста, искат защита на българската енергетика

Работниците и служителите в „Топлофикация Сливен” продължават своя протест. На 19 септември вечерта те изпратиха писмо, в което призовават правителството да вземе спешни решения в защита на българската енергетика.

Ето какво пише в писмото:
„След тридневния протест на нашите колеги от Мина Черно море и влошеното им здравословно състояние, НЕК им подхвърли сума равносилна на заплата и половина. Работещите в Топлофикация Сливен обаче остават без своите възнаграждения, както и ръководния състав на мината. За това ние от Топлофикация Сливен, подкрепени от миньорите ще продължим своя протест на 20.09.2014г., в 12.00 часа пред сградата на Топлофикация Сливен.
20 години проблемите в българската енергетика се решават на парче.
Ние мениджърите на енергийните предприятия – ТЕЦ-ове, Топлофикации, мини през тези 20 години се борим за:

– Съществуването на българската енергетика
– Да защитим трайните, а не сезонните работни места
Призоваваме всички политически партии, всички мъже и жени, заемащи отговорни държавни постове, да не омаловажават труда на заетите в българската енергетика хора, защото това е един от най-важните сектори в българската икономика.
Обръщаме се отново към министър-председателя г-н Близнашки, вицепремиерът Екатерина Захариева, Министерство на икономиката и енергетиката и Националната електрическа компания, да регулират плащането за изработената от нас електроенергия.
За нас е унизително да молим за работните си заплати, които сме изкарал с много труд.
За миньорите е изключително рисково да остават денонщия под земята.
А за всички нас е обидно пренебрежителното отношение на отговорните институции.
Призоваваме ги в спешен порядък – още на първия работен ден да вземат държавническо решение и да организираме среща, на която да договорим нерагламентираните ограничения и сроковете за изплащане на натрупаните задължения.”