Томислав Дончев: Приоритет за следващото правителство трябва да бъде европейското финансиране и нов закон за обществените поръчки

Проблемите, свързани с европейското финансиране и нов закон за обществените поръчки бяха сред обсъжданите теми по време на среща на евродепутата Томислав Дончев с представители на строителния бранш, инженери, архитекти и предприемачи в Бургас.

„За следващото правителство приоритет трябва да бъде решаването на всички проблеми, свързани с европейското финансиране. В момента имаме две спрени ОП – „Околна среда” и „Регионално развитие”. Около 1,5 млрд. от началото на годината са средствата от националния бюджет, които са разплатени и те не са възстановени от ЕС. Ако този процес продължи, държавата ще изпадне в колапс, не може да си го позволим. 72% от всички проекти в България се правят с европейски пари. Ако една община не си получава плащанията 6 месеца, няма как да функционира нормално, нито ще може да се разплати на изпълнителите по проекти. Друг приоритет е приемането на изцяло нов закон за обществените поръчки. Имаме приети директиви на европейско ниво, които поставят рамката, която трябва да се транспонира в българското законодателство и от друга страна време е да напишем нов закон за сметка на периодично кърпения досега“, това заяви Дончев.

В дискусията се включиха кметът Димитър Николов, водачът на листата на ГЕРБ Ивелина Василева, областният лидер на партията и кандидат за депутат Димитър Бойчев. Те обсъдиха с присъстващите посоките на развитие на сектора в областта и в страната като цяло, както и най-сериозните проблеми, пред които е изправен браншът. Представителите на сектора се запознаваха с акценти от регионалната програма на ГЕРБ-Бургас, които обхващат конкретни ангажименти и проекти за следващия управленски мандат.

„Срещите са ни регулярни и не за първи път с вас сме изправени пред предизвикателството да намерим начин да насърчим развитието на строителния бранш. Всички трябва да сме наясно каква е реалната ситуация и проблемите, които ви вълнуват“, коментира водачът на листата за народни представители на партията Ивелина Василева.

„Годините, в които сме работили заедно, доказаха, че можем да градим, да се справяме с усвояването на европейските пари по разумен и ефективен начин, да помагаме за европейския облик на страната. Благодаря ви за подкрепата, няма да чуете популистки обещания от нас. Разполагаме с опита и ресурса, както и с научените грешки, за да вървим по-смело напред. Знаем, че в последната година и половина за вас не беше леко за практиките, които се изпълняват с европейски пари, общините като основни бенефициенти и вие като изпълнители срещнахте много проблеми, свързани с нерегулярност на разплащанията, налагане на финансови корекции и забавяне на строителството. Сериозната ни амбиция при един следващ управленски мандат е максимално бързо да възстановим темпото на работа за разплащания, то да бъде и по-интензивно“, допълни Василева.

Пред присъстващите тя сподели, че конкретните ангажименти, които поемат от ГЕРБ-Бургас са свързани с продължаване на инвестициите за благоустрояване на градската среда, мащабна програма за енергийна ефективност със сериозен финансов ресурс и възможност за 100% безвъзмездно финансиране. Ще продължат и усилията за изграждане на адекватна пътна инфраструктура – доизграждане на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг, обходите на Бургас, които ще помогнат за отпушване на града и облекчаване на трафика, изграждането на спортна зала „Арена”, рибарски пристанища. „Обвиняваха ни, че твърде много сме се насочили в изграждането на инфраструктура, но всички тук можем да се обединим около мнението, че именно това е фундаментът, върху които да надграждаме“,  допълни още Василева.