11 чейнчбюра санкционирани от данъчните за нарушения

Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой трябва да се регистрират в НАП до края на септември, напомнят от приходната агенция. Изискването беше въведено с промени във Валутния закон заради практиката някои финансови къщи да търгуват с валута без да се съобразяват с изискването за разлика в курсовете не по-голяма от 5% от фиксинга на БНБ. Заобикалянето на закона беше възможно заради различния правен режим на обменните бюра и финансовите къщи и факта, че НАП няма право да контролира дейността на финансовите къщи. С промените, приети в началото на годината, тази практика ще бъде преустановена, допълват от НАП.

По действащата нормативна уредба обменните бюра могат да търгуват валута по курс, различаващ се с не повече от 5% от фиксинга на Българската народна банка за деня.

От НАП припомнят, че за всяка сделка по обмяна на валута трябва да се издава документ. Сигнали за нарушения при обмяната на валута могат да се подават на цената на градски разговор на телефон 0700 18 700 или чрез електронна поща infocenter@nra.bg.

През активния летен туристически сезон от НАП Бургас са проверени 65 обменни бюра по Южното Черноморие. Съставени са 11 акта за нарушения като най-честите от тях са за неиздаване на касови бележки и бордера в задължителните два екземпляра. Има съставен и един акт за липса на информация в обменния пункт какви са условията за предявяване на рекламация. Тази информация трябва да бъде на видимо място и задължително на 5 езика – български, руски, английски, немски и френски. Никога не подписвайте, ако не сте се уверили в това каква сума получавате. С полагането на подпис сделката се счита за сключена и не може да се разтрогне, напомнят данъчните.