Аквариумът в Несебър чака финансиране

Несебър планира изграждането на аквариум по модела на този в румънския град Тулча. В първия ден от фестивала „Есенни пасажи“ в сградата на обновеното Старо кметство бе представен идейният проект на новата многофункционална сграда, с която градът основателно ще може да се похвали, когато бъдат отворени оперативните програми.
Атракцията ще се намира в северната част на новия град и ще бъде разположена върху 11 дка общинска земя, каза кметът на Несебър Николай Димитров. Съвременната сграда ще приютява под един покрив морската флора и фауна, ботанически и природонаучен музей. Проектът предвижда изграждане на научно-изследователски и атракционен център с разнообразни функции –аквариум и природонаучен музей за посетители, кръжочни и учебни дейности, както и лаборатории за изследвания. Те са ориентирани предимно към местното население за целогодишно ползване, но ще се очакват и интензивни посещения през туристическия сезон.
Подобен проект с такива мащаби е прецедент за страната ни. Модерният аквариум ще засенчи славата дори на делфинариума във Варна. Според Николай Димитров в бъдеще новата сграда може да подслони и ботаническа градина.
Община Несебър вече е стартирала подготовката на работния проект за изграждането на новия природо-научен център. Планира да кандидатства за финансиране веднага след отваряне на Оперативна програма „Рибарство и аквакултури”.