Информационна кампания срещу трафика на хора в Бургас

Националната и Местна комисии за борба с трафика на хора и Сдружение „Равновесие” отбелязват с хепънинг Европейския ден за борба с трафика на хора

От 2007 година датата 18 октомври се отбелязва като Европейски ден за борба с трафика на хора. Това е поводът Националната комисия за борба с трафика на хора вече 5 години да организира национална информационна кампания. Тази година кампанията в Бургас е организирана в партньорство с Местната комисия за борба с трафика на хора и Сдружение „Равновесие” и е под мотото „Не е за продан”.

Кампанията цели да ангажира младите хора с различни творчески инициативи, като по този начин да ги информира за проблема и рисковете от попадане в трафик на хора. Тя включва издаването и разпространението на брошура тип комикс с разказани в рисунки три истински истории за трафик на хора, видеоклип по темата и провеждането на хепънинг в навечерието на 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора. Хепънингът ще събере млади хип-хоп изпълнители и певци, които да привлекат вниманието на гражданите на града към проблема. Членовете на Ролер клуб Бургас ще направят демонстрации на уменията си и ще раздават информационни материали на колела. Всеки желаещ ще получи временна татуировка с надпис „Не е за продан”.
На събитието, което ще се проведе на 17 октомври от 16.30 часа пред сградата на общината в Бургас. са поканени всички млади хора, родители и всеки, който се чувства социално ангажиран и иска да промени черната статистика.

България е основно страна на произход, транзит и в някои случаи – крайна дестинация на жертви на трафик на хора. Статистиката през последните години сочи, че най-големият процент пострадали от това престъпление български граждани, са били жертва на сексуална експлоатация. През 2012 г. идентифицираните жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са 574. Броят им през 2011 г. е 404, а през 2010 г. – 375.