„Мостовик”: Проектът за „Океанариума” в Бургас не е спирал

От централата на компанията определят като безпочвени публикациите в руски и български медии, в които се твърди, че проектът няма да се реализира.

Проектът за изграждане на атракционния комплекс „Океанариум” в Бургас продължава да се изпълнява – заяви изпълнителният директор на фирмата – концесионер „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс” АД – Павел Сатонкин. „Амбициите ни са да направим така ,че тук в Бургас да се появи нещо като „перла” на семейния отдих и туризъм. Идеята беше подкрепена от кмета Димитър Николов, от общинската администрация и от общинския съвет, от много граждани. Затова искаме този проект да се случи. Заради помощта и подкрепата от тези хора.“
От централата на компанията определят като безпочвени публикациите в руски и български медии, в които се твърди, че проектът няма да се реализира.
До момента в „Океанариума” са вложени около 2 млн евро., от които 660 000 лв. са концесионна такса, без да се включват предадените на Общината банкови гаранции.
Според г-н Сатонкин информацията за спиране на проекта няма нищо общо с истината, защото до момента не е била нарушена нито една точка от договора за концесията и всички ангажименти по споразумението стриктно се спазват.
Изпълнителният директор призна, че има временни затруднения, които са породени от две причини. Първата е забавяне на плащания за извършено строителство на мащабни инфраструктурни обекти, в които дружеството „Мостовик” е вложило сериозни ресурси. Втората е свързана с икономическите санкции, които наложи ЕС на Русия заради събитията в Украйна.
В момента вече почти изцяло са проектирани обектите от обществен интерес в атракционния комплекс и същевременно продължава работата по насипването на земна маса на терена. Заради проливните дъждове в някои зони на терена на бъдещия комплекс са се активирали процеси, които трябва да бъдат спрени своевременно. Напълно са приключили планираните геоложки и геодезически проучвания.
Изпълнителният директор на НПО Мостовик – Олег Владимирович Шишов в телефонен разговор е уверил г-н Сатонкин, че интересът на компанията към проекта е в сила и  ще изпрати писмено уверение, с което той да гарантира пред обществеността в Бургас и страната, че изпълнението на проекта продължава.