Румен Статков реди портрети в галерия „Неси”

Всяка поява на Румен Статков в родния му Бургас е събитие. Не защото времето не стига за приятели и близки, а защото освен споделеното с думи задълго остава да ни говори ехото от споделеното с изображения и багри.
Поредната „бургаска” изложба на художника изцяло е подчинена на образи. Той ще покаже портрети, които отново ще ни говорят в пространствата на галерия „Неси”. Един от акцентите в изложбата е портретът на майстор Кольо Фичето. Кои са останалите личности, предизвикали Румен Статков да ги преоткрие за света, предстои да разберем. Художникът е подготвил и специална предколедна изненада за бургаските си приятели. Откриването на изложбата е от 18 часа на 28 октомври, вторник. Тя ще продължи до 11 ноември.

Румен Статков е роден на 23 април 1961 г. Учи в Художествена гимназия за изящни изкуства в София и в Художествената академия, специалност графика, при проф. Петър Чуклев. Създава повече от 1000 рисунки, портрети, шаржове и композиции с историческо значение в новия период на България. За първи път организира самостоятелна изложба в Народното събрание. Съвместно с БНТ в залата на „Шипка“ 6 Румен Статков организира първата изложба с рисунки, портрети, шаржове и композиции от Великото народно събрание. Участва в създаването на 7 филма за националната телевизия, озаглавени „Румен Статков – картини и визия“ – живописни експресии, вдъхновени от изпълнението на световноизвестния български бас Борис Христов и фолклорния ансамбъл „Филип Кутев“ – режисьор Хачо Бояджиев. Тези филми са използвани за представяне на България в Япония. За първи път в залата на Съюза на архитектите в България представя цикъла си „Послание към света“, съставен от 33 композиции – опит за творческо и философско осмисляне на съвременния свят. През 1995 година предлага проект за национален герб, носещ ярко изразена национална символика.
Румен Статков е автор на няколко живописни цикъла – психологически портрети на световноизвестни личности (Моцарт, Шекспир, Салвадор Дали, Нострадамус), серия портрети на живата природа (морето, вълната, гората и др.), серия портрети на животни, птици и растения. Художникът разработва и цикъл от портрети на вечността (портрет на небето, въздуха, земята, огъня и др.) Авторът проявява интерес към живота и дейността на световноизвестни съвременници – рисува портрети на Хуан Карлос, Алберт II и др. Над 800 са портретите, собственост на известни съвременници, сред които Бил и Хилари Клинтън, от които получава благодарствени писма, Хавиер Солана, генерал Уесли Кларк, Маргарет Тачър, Хелмут Кол.