Акад. Антон Дончев получи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2014 година

Изтъкнатият български писател акад. Антон Дончев, почетен гражданин на Бургас е носителят на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2014 г. Той е определен от жури с председател акад. Стефан Воденичаров – председател на БАН, и членове проф. Любомир Халачев – ректор на НАТФИЗ, проф. Светослав Кокалов – ректор на Националната художествена академия, проф. Боряна Христова – директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, проф. Красимир Петров, ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, проф. Маргарита Ваклинова от БАН и проф. Пламен Джуров – композитор и диригент.
Наградата се връчва за изключителния принос на акад. Антон Дончев за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности, както и за ярката му гражданска доблест.
Отличието му бе връчено от премиера проф. Георги Близнашки на специална церемония в Гранитната зала на Министерския съвет днес, 3 октомври.

„Имам честта да връча наградата на акад. Антон Дончев за изключителния принос за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности, както и за ярката му гражданска доблест“, заяви Близнашки. Той посочи в словото си, че си позволява да мисли за същността на българското достойнство и е склонен да вярва, че достойнството ни се свежда не да оцеляване в тежки времена, а да запазим себе си.

„Св. Паисий Хилендарски е най-ярката звезда от хората, които ние наричаме български будители. Думите на Отец Паисий са думи на наш съвременник. Трябва да кажем „Ние сме българи!“. Трябва да сме щастливи, че сме българи! Правото на достойнство е преди свободите и преди правата, защото е гръбнак на нашето право да стоим изправени. Да благодарим на Св. Паисий Хилендарски, че е защитил нашето достойнство““, каза от своя страна акад. Антон Дончев.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с ПМС № 149 от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Нейни носители до момента са: проф. Вера Мутафчиева (2000 г.), акад. Светлин Русев (2001 г.), проф. Стефан Данаилов (2002 г.), Йордан Радичков (2003 г.), проф. Христо Христов (2004 г.), арх. Богдан Томалевски (2005 г.), Богомил Райнов (2006 г.), Валери Петров (2007 г.), Рангел Вълчанов (2008 г.), проф. Крум Дамянов (2009 г.), Наум Шопов (2010 г.), Христо Ганев (2011 г.), чл.-кор. проф. Елка Бакалова (2012 г.) и Анжел Вагенщайн (2013 г.).