ГЕРБ–Несебър: Липсва важна информация, свързана с приемането на докладни в ОбС

Информацията, свързана с докладни, която се предоставя преди и по време на заседанията на общинския съвет, става все по-оскъдна. Това заявиха общинските съветници от ГЕРБ – Несебър по време на проведеното днес редовно заседание. В докладните записки липсват подробни описания на местонахождението на гласуваните от тях общински земи или имоти, които подлежат на продажба или отдаване под наем, към някои от предложенията няма приложени скици, а по други – не са направени необходимите пояснения за отпускане на суми, наемане на персонал или за какво точно ще бъдат изразходвани гласуваните средства.

По точка 4 от дневния ред днес, свързана промяна в числеността на персонала на администрацията и в дейностите към Община Несебър, бе предложено да се увеличат за пореден път бройките персонал в БКС – Община Несебър – 11 щатни бройки в гр. Обзор и 11 – в Свети Влас. По тази точка Аристид Каравидов от групата съветници на ГЕРБ постави конкретен въпрос – колко точно са служителите, работещи в БКС и каква е сумата, която се отделя за този персонал?
„Ясен и конкретен отговор на въпроса ми нямаше. Получихме единствено оправдание, че такава информация можело да се получи само по определените населени места, след като бъде подадено официално запитване към дадената институция. Логично, при липса на детайлна информация групата съветници от ГЕРБ гласувахме против предложението“, коментира Аристид Каравидов.

Подобна бе и ситуацията при обсъждането докладна, в която бе гласуван окончателният годишен план на бюджет 2013 г. и отчет на бюджета за 2013 г. на Община Несебър. Тук председателят на групата общински съветници на ГЕРБ – Несебър Станислав заяви, че цялата група няма да подкрепи това решение.

„За пореден път ние не получаваме отговори на зададените от нас въпроси, информацията, която достига до нас като общински съветници става все по-оскъдна и на практика се получава така, че ние всъщност гласуваме нещо, за което нямаме пълна яснота. Не се изяснява на нас и на жителите на община Несебър как точно се обслужва този бюджет, кои суми за какво се разходват, някои от тях се пренасочват от едни обекти на други, но защо – няма конкретика. В капиталовата програма се извършват постоянни корекции в приходната и разходната част на бюджета, но не е ясно и точно обяснено какво точно налага да се стигне до такава процедура. Така за един и същ обект се гласуват по няколко пъти средства, без ние да знаем защо точно се извършва това. Не на последно място, нашето мнение не се цени по никакъв начин от останалите колеги” , заяви Станислав Цанев. Той и колегите му от ГЕРБ категорично гласуваха „против“ докладната.