Информационни дни по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) в качеството си на програмен оператор по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ организира информационни дни за разясняване на условията за кандидатстване по двете отворени грантови схеми и по Фонда за двустранни отношения, финансиран от Програмата.

Програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ е с период на действие до април 2017 г. като дейностите трябва да бъдат изпълнени до края на месец април 2016 г. Общият й бюджет е близо 16 млн. евро, от които 13.3 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ а останалите – национално финансиране. Предстои отварянето на още две грантови схеми. Инициативата се подкрепя от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство въз основа на меморандум за разбирателство между България и Исландия, Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Партньор на МИЕ от страна на донора е Дирекцията за водни ресурси и енергия (НВЕ) към Министерството на петрола и енергетиката на Норвегия.

Информационната кампания ще обхване градовете Пловдив, Монтана, Бургас, Варна, Велико Търново и София.

Информационният ден в Бургас ще се състои на 12.11.2014 г., сряда, в хотел „България“. От 9 до 12 часа темите ще бъдат „Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи“ и „Фонд за двустранни отношения“, а от 12.30 до 15.30 часа ще бъдат разяснявани условията за финансиране по грантова схема „Производство на горива от биомаса“ и отново по „Фонд за двустранни отношения“, тъй като фондът се прилага за всички грантови схеми от момента на тяхното отваряне.