Несебър и руският град Волоколамск се побратимиха

Кметът на Несебър Николай Димитров подписа споразумение за сътрудничество между Общината и руският град Волоколамск. В документа е заложено сътрудничество между двете общини в сферата на търговско-икономическите, научно-техническите и хуманитарно-културните отношения.

За сътрудничество между двете общини се заговори след проведена работна среща през лятото в Москва, на която е присъствал заместник-кмета на град Волоколамск – Андрей Славин. По време на двудневното си посещение в града на ЮНЕСКО руската делегация е имала възможността да се запознае с туристическия град, с неговите уникални църкви и възрожденските къщи, с музея „Старинен Несебър“, както и с работния процес в най-новата детска градина – „Моряче“.

Това не е първия руски град, с който Несебър си сътрудничи активно. Само преди дни кметът Николай Димитров е получил благодарствена грамота от Санкт Петербург за поддържане на театралното изкуство и развитието на културните отношения между България и Русия от.

По последни данни в общината са регистрирани 38 хил. недвижими имоти, собственост на руски граждани, 2 300 души от които живеят тук. Кметът е уверил делегацията, че се полагат най-големи усилия за гарантиране спокойното пребиваване на сънародниците им в България.

Волоколамск е град в Русия, административен център на Волоколамски район, Московска област. Населението му наброява около 53 002 души. Област Волоколамск е уникално място, където са преплетени исторически забележителности и запомнящи се събития от миналото. Тук се намират много места, покрити с безсмъртната слава на героите, загинали в борбата срещу нацистите. Градът е един от най-старите в Русия – с 880-годишна история. Разположен е на по-малко от 100 км. от столицата Москва. С указ на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев от 25 март 2010 г. на Волоколамск е дадено почетното звание „Град на Военната Слава“.