Отчетоха първия круизен сезон на Морска гара – Бургас

 26 круизни кораба и общо 42 050 пасажера са резултатите  от сезон 2014

По инициатива на изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов и кмета на Община Бургас Димитър Николов бе организирана работна среща, за обсъждане на резултатите от круизен туристически сезон 2014 г. в града. На нея присъстваха представители на Областна администрация Бургас, Община Бургас, ДП ”Пристанищна инфраструктура”, ИА „Морска администрация”, Влекачни маневрени компании, Пилотска станция Бургас, Агентийски компании и Туроператори.

Целта на срещата бе да се направи анализ на резултатите от дейността на Морска гара – Бургас след края на първия круизен сезон. По време на дискусията Диян Димов представи обобщените резултати от сезон 2014 – 26 круизни кораба и общо 42 050 пасажера. Той допълни, че добрите резултати са постигнати благодарение на общите усилия на Община Бургас и Пристанище Бургас за реализиране на Генералния план за развитие на пристанището, включващ Зона за обществен достъп с нова Морска гара.

След обстойно обсъждане на темата, всички присъстващи се обединиха около тезата, че са необходими координирани и последователни действия на всеки един от участниците за да се превърне град Бургас в конкурентоспособна туристическа дестинация. В края на срещата страните подписаха  протокол за общи действия.

Круизният кораб „OCEAN PRINCESS” , който акостира на Морска гара Бургас на 14 ноември, финализира круизен сезон 2014 г.

Държавния оператор „Пристанище Бургас” ЕАД започва активна подготовка за следващия сезон, който се очаква да започне още на 24 април 2015 г. Плановете на ръководството на порта са до започването му района на Морска гара – Бургас да бъде превърнат в атрактивна зона със свободен достъп за гражданите и гостите на града.