Проектът за реконструкция да дома на НХК напредва

До края на годината трябва да бъде готов работния инвестиционен проект за реконструкция на сградата, популярна като „дом на НХК”. След като конкурсът за преустройство на сградата бе спечелен от архитектурно студио „Мото”, бе сключен и договорът с проектантско бюро, което има малко повече от месец до края на поставения срок за изготвяне на работния проект.

Сградата е построена през 1975 г. за културен дом към Нефтохимическия комбинат. Архитектурният й образ е характерният за този тип сгради от социалистическия модернизъм и е лесно разпознаваема. Функционалната й структура е ясна, а усещането от сградата е за отвореност, достъпност. След 1989 година пространството е разделяно на части и е използвано за множество различни и неприсъщи функции, а някои от залите и двора са занемарени.
Днес стопанин на сградата е община Бургас, която я получи като дарение от “Лукойл Нефтохим”. След частичен ремонт в нея е обособена зала за заседанията на местния парламент. Използваема е зрителната зала, която има 605 седящи места. Отделни зали и помещения са разпределени за занимания на школи, арт ателиета, курсове по пиано, тренировки по фехтовка, джудо, карате и репетиции на вокални и танцови групи… Фоайето на първи етаж е подходящо за базари, ревюта, изложби, коктейли, презентации и други, но се използва много рядко. Въпреки, че е оживена, нуждата на сградата от цялостен ремонт, саниране, обновяване… от изцяло нова визия е очебийна. Още повече, че самата тя е в епицентъра на големите промени на площад „Тройката”, чиито финал предстои.
Реконструкцията на Културния дом е един от инвестиционните проекти, подготовката на които се финансира по проект „В подкрепа на инвестиционната програма на община Бургас за 2014 – 2020 г.“ по ОП „Регионално развитие“. Стойността на реконструкцията е 3.76 млн. лв. без ДДС.