Диана Йорданова (ГЕРБ): Бюджет 2015 ще донесе финансова стабилност, оптимизираме разходите в администрациите

„Предложеният проектобюджет за 2015 г. Спрямо 2014 г.е безспорно по-добър. Защото е базиран на реална макробаза, показва стабилност и сигурност.  Не споделям упреците за подценена приходна част. При двойно забавяне на икономическия растеж, да увеличиш приходите с 400 млн. лв. спрямо т.г. не е никак малко”. Това коментира народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова по повод извънредната сесия на Народното събрание. По време на нея бе обсъден бюджетът за следващата година в пленарна зала.

Относно приходите тя сподели, че усилията са насочени към създаване на по-добра организация и координация на приходните администрации, администриращи данъчно-осигурителните приходи, разширяване на базата за облагане при запазване на „плоското“ облагане на доходите на физическите лица, както и към създаване на предпоставки за по-висока събираемост на приходите при запазване на ниските нива на данъчно облагане.

„Очаква се увеличаване на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв. от 1 януари 2015 г.  Ефект ще има и в приходите от осигурителни вноски около 43 млн., в това число за държавното обществено осигуряване – 30,8 млн. и за НЗОК – 12,3 млн.. Особено внимание сме отделили и на реформите в разходната част. Предвидено е ограничаването на разходите за персонал без делегираните бюджети с 10 на сто в бюджетната сфера, което е свързано с преглед на административните структури и тяхното оптимизиране. Важно е да се отбележи, че това не предполага намаляване на индивидуалните размери на заплатите. Очакваният ефект е около 300 милиона лева по-малко разходи за този показател“, заяви Диана Йорданова.

Бургаският депутат, зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси, коментира още, че от 2015 г. изискуемата пенсионна възраст и необходим осигурителен стаж за придобиване право на пенсия за трета категория труд продължава да се увеличава с по четири месеца всяка година съобразно действащото законодателство. „ Въвеждаме единни правила за финансово управление на болниците, фиксиране на годишни обеми на дейности и средства, за които здравната каса заплаща на всяко лечебно заведение. Преустановяваме поради неефективност въведената от 2014 г. Публична инвестиционна програма, което ще намали с около 100 млн. лв. капиталовите разходи“.

По думите на Йорданова повишението на дълга е следствие от цялостната бюджетна рамка и проблемите през 2014 г. „ През 2014 г. държавният дълг се увеличи рекордно с 8 млрд. лв., най-вече защото дефицитът беше изпуснат от контрол, а финансовата система се разтресе. Дългът за тази година ще се рефинансира през следващата. Финансовото министерство доста подробно е обяснило основанията за новия дълг от 8.1 млрд. лева. От тях 2.5 млрд. ще трябва да запълнят бюджетния дефицит. Други 0.4 млрд. лева ще влязат като буфер във фискалния резерв. 1 млрд. лева ще бъдат взети назаем от Европейската инвестиционна банка, за да може България да осигури необходимото държавно съфинансиране по проекти, изпълнявани с евросредства. „Големият виновник“ за рекордния размер на новия борч обаче са старите заеми, които предстои да бъдат плащани и за които досега не са били осигурени средства. Става дума за общо 4.2 млрд. лева. В това число влиза спешният краткосрочен заем от 3.5 млрд. лева, който държавата изтегли през лятото от вътрешния пазар заради банковите проблеми и който е със срок на връщане ноември т.г. Тук влизат и още 700 млн. лева, с които ще бъде погасен стар дълг с падеж 2015 г.“, заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас.

Според нея първата задача на новото правителство е постигане на финансовата стабилност. „Основните фактори за растеж са потребление, инвестиции или износ. Ще се опитаме да стимулираме вътрешните инвестиции и да допринесем за увеличаване на потенциала за растеж. През 2015 г. ще продължи изпълнението на оперативни проекти, насочени към генериране на заетост и доходи в регионите. Така общият размер на разходите по проектите, финансирани от ЕС, се очаква да бъде 3,425 млрд. лв. през 2015 г.“.