Достъпът до бургаския порт вече е свободен

Двама министри партнираха на кмета в церемонията по откриването на Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас

Бургас получи най-големия си подарък за празника на града – осъществената мечта да бъде с лице към морето. Покровителят на Бургас Св. Николай Чудотворец показа, че е доволен от бургазлии и спря дъжда, за да могат повече бургазлии да изминат няколкото километра до фара и яхтеното пристанище и да споделят историческия момент – официалното откриване на зоната за свободен достъп до бургаското пристанище.

„От днес нататък няма да има бариери, огради и охрана”, обеща кметът Димитър Николов, който развя знамето на Съюза на моряците и поведе множеството от входа на зоната при х. Приморец към яхт клуба. Заедно с него и изпълнителния директор на пристанището Диян Димов историческия момент споделиха министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на екологията Ивелина Василева, областният управител Вълчо Чолаков, бургаски народни представители.

Официално бе прерязана лентата и на новопостроеното хале на яхтклуб „Порт Бургас” в Зоната за обслужване на яхти, където ще има 69 яхтостоянки.

През следващата година облагородяването на зоната за обществен достъп до пристанището ще продължи. По думите на министър Московски, за това са предвидени 12 милиона от държавния бюджет.

След реконструкция сградата на Магазия 1 ще се превърне в информационен център, където ще има салон за пътници, ресторант, изложбена зала, както и търговска площ. Очаква се до края на 2015 година обектът да бъде готов.