Жители от областта търсят подкрепата на бургаските депутати от ГЕРБ за подобряване на инфраструктурата и развитието на туризма

При засилен интерес и с обсъждане на много теми, свързани с проблеми на населени места и визията за развитие на различни сектори преминаха откритите приемни в областта, организирани от депутатите от ГЕРБ-Бургас. В Приморско Румен Желев проведе първия си приемен ден като народен представител в 43-ото НС. Той се срещна с жители от различни населени места в общината, като основните въпроси бяха свързани с възможностите за развитие на Приморско и подобряване на условията в малките селища. „Една от срещите, които проведох, бе със Стойко Димитров, зам.-председател на туристическата камара в Приморско. С него обсъдихме възможностите за промяна на визията на града по отношение на улици, осветление, търговски обекти през летния сезон, както и създаване на сдружение „Туризъм”. Той е и сред организаторите на традиционния конкурс „Виртуози на народните инструменти“, който се радва на голям интерес. През последните години, благодарение на усилията на кмета Германов и общинската администрация, Приморско променни коренно своя облик и усилията продължават да са в посока европейска, модерна визия. Като народен представител от този регион ще работя и търся начини за удължаване на туристическия сезон и утвърждаване имиджа на Приморско като атрактивна дестинация“, коментира Румен Желев. С местните хора той обсъди още въпроси, свързани с незаконната сеч, засилване на контрола по опазване на горите.

Народният представител Семир Абу Мелих проведе своята открита приемна в централата на ГЕРБ в Бургас. Той обсъди проблемите пред българското здравеопазване, с които се сблъскват най-често гражданите. „Системата на българското здравеопазване изисква да се направи финансова реформа, истинска реорганизация, а не просто да се смени някакъв алгоритъм. Необходимо е да получим опит в тази посока от други европейски държави, лидери в здравеопазването. Трябва внимателно да се анализират и проявите на корупция в системата на здравеопазването, броя на болниците и липсата например на линейки и Спешна помощ в малките населени места. С хората коментирахме и проблеми в сферата на образованието и системата на работа на МВР. Всички се вълнуват и от пенсионната реформа – мое лично мнение е, че не трябва да има повече от 5 години разлика между първа и пета категория за пенсия. Имах и много интересен разговор с един господин, който синтезирано ми предостави проект за пенсионна схема, ще се запозная подробно с материалите. В хода на разговора ни стана ясно, че системата на пръв поглед е добра и предлага изчисляване на пенсиите по различен начин“, сподели Семир Абу Мелих.

Народният представител Иван Вълков се срещна с кметския наместник на с.Лясково Енчо Бакалов. Той коментира с бургаския депутат, че по време на обилните дъждове през изминалите месеци са се наводнили самите водоизточници, в следствие на което питейната вода в селото е придобила тъмен цвят.  Кметският наместник показа и как изглежда в момента тя, като предостави проба от нея. По думите ми централните водопроводи са сменени, но има още 40 % за смяна Кметският наместник коментира и необходимостта от асфалтирането на улиците, които са в лошо състояние.

„В рамките на приемния ден се срещнах и с кмета на с.Пирне Манчо Железов. В периода 2011-2012 година в селото е изградена канализационна система за отпадни води, която още не е започнала да действа поради неизградената пречиствателна станция. Проектът е завършен, но неясно поради какви причини 76 броя домакинства ще останат без канализация, а за 17 на брой къщи липсват домови отклонения“, заяви Иван Вълков. Той разговаря и с кмета на с. Караново, Надя Димитрова, относно лошото състояние на пътя Айтос-Караново с дължина 8 км., част от републиканската пътна мрежа. „Не само множеството дупки са проблем, а и непочистените канавки и двуметровите храсти. Подписката на жителите на селото заедно със докладна от кмета на селото, докладна от кмета на общината и становище от полицията са внесени в Областно пътно управление. С директора на Пожарна служба Айтос и отговорника за Гражданска защита Недко Стойков обсъдихме състоянието на сградите, които използват и не отговарят вече на нуждите на персонала и на транспортният им парк. От службата имат искане да им се предостави част от терен със сгради от бившето поделение 26200 в район №2. Срещнах се и с жители на Айтос, които основно се интересуват от подобряване на инфраструктурата, кандидатстване на общината по различни оперативни програми. Като зам.-председател на транспортната комисия получих и предложения относно Закона за автомобилните превози“, сподели бургаският депутат.