Млад бургаски фотограф ще участва в парижка изложба

Младият бургаски фотограф Стефан Димитров заслужи честта да покаже свои творби в световната столица на изкуството – Париж. Той е на 27 години, завършил е актьорско майсторство, а в момента защитава магистърска степен по фотография в Нов Български университет.

Билетът му за Франция е една от наградите за спечеленото второ място в Национален конкурс за сьвременно изкуство “ Йордан Парушев“  2014. Там Стефан се представи с поредица от снимки на ролки цветна тоалетна хартия, подредени концептуално под формата на код.

„Един от стремежите ми като фотограф е да докосна света на незрящите“, казва бургазлията. Името на самата творба е „докосване“. Докосване до изкуство, недостъпно за хората, „виждащи“ света през призмата на допира.

„Докосване“ е произведение, изобразяващо думата „SEE ART“ /“Виж изкуството“/, посредством брайловата азбука. То създава паралел между различните светове на общуването и комуникацията.

„Допирът до хартията е уникално усещане. Със своето произведение „Докосване“ искам да създам мост между онези прекрасни свойства на хартията, нейната способност да запечатва мисли и мигове за вечни времена, и света на хората, които не са дарени от Бог със способността да видят изкуството със своите очи“, казва Стефан Димитров.

На 15 януари догодина младият фотограф ще представи лично своите творби пред френска публика в Българския културен център в Париж.