Несебър създава голям Културен център

Несебър започва строителството на голям Културен център с национално значение. Новата институция ще превърне града на ЮНЕСКО в значимо средище на изкуствата и културата. В дните, когато българската общественост е смутена от недоимък в културния бюджет, Община Несебър съобщи, че няма да търси външно финансиране за Многофункционалната обществена сграда. Тя и прилежащото й пространство ще бъдат изградени с изцяло общински средства, заяви кметът Николай Димитров при старта на строителните дейности. На 9 декември кметът и председателят на  Общинския съвет в града Благой Филипов направиха първата копка. Датата не е избрана случайно –  на този ден преди 31 години старият Несебър е регистриран в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Бъдещият четириетажен културен център ще се извисява на пл. „Жулиета Шишманова“. В него ще има модерна театрална зала с капацитет до 300 места, киносалони, гримьорни, зали за репетиции, зали за събирания, за конгресен туризъм, интерактивна библиотека и Общински информационен център. Сградата ще се ползва от Центъра за работа с деца, както и от всички школи по изкуствата, на територията на общината.

Към мегацентъра ще има изграден удобен и широк паркинг, разположен около и под сградата. Подземното съоръжение ще обслужва посетителите не само на културите мероприятия, но и тези на бъдещия Център за опазване на флората и фауната, чието изграждане в съседство предстои. Несебър работи от няколко години за създаването на първия по рода си Център за опазване на флората и фауната в България, в който ще бъдат показвани в естествени условия морските и океански обитатели от различните части на планетата. В непосредствена близост до културния дом е предвидено и да се обособи център за разходки, развлечения, спортни и детски площадки.

Така Несебър ще бъде не само град на история и архитектура, но и един от най-развитите по европейските стандарти български градове.

Според предварителни разчети строителството на Многофункционалната обществена сграда ще струва на общинския бюджет около 5.5 млн. лева, а паркингът – около 2.3 млн. лева. Кметът Димитров пое ангажимент сградата да бъде завършена във възможно най-кратки срокове, като се има предвид и забраната за строително монтажни дейности през активния туристически сезон.

Досега в региона на Южното Черноморие нямаше културна сграда от такъв мащаб и с потенциал да поеме почти изцяло културните, обществените и свързаните с тях туристически дейности. С изграждането на Многофункционалната обществена сграда античният град още веднъж подчертава нарастващите си претенции да се превърне в един от най-атрактивните културни и конгресни центрове в България.