Общината отнема разрешителното на “Час Пик” да работи след полунощ

Днес кметът Димитър Николов обсъди заедно с директора на ОДП комисар Калоян Калоянов обстановката в града след масовия бой пред заведението „Час Пик“. Набелязани бяха редица дисциплиниращи мерки, които да предприемат съвместно Община, Полиция и Прокуратура. По този повод кметът Николов вече проведе разговори с окръжния и апелативния прокурор на Бургас.

Община Бургас дава срок до 15 януари догодина на всички увеселителни заведения, които работят след 00.00 часа, да заявят в ОДП и да докажат способността си, включително техническа, за осигуряване безопасността на своите посетители. Ако в този срок полицията не бъде удовлетворена от представените мерки и организация, Общината ще отнеме разрешителното за удължено работно време на съответното заведение, работещо след полунощ.

Община Бургас препоръчва на собствениците да осигурят в своите обекти СТАЦИОНАРНИ метал детектори. Допълнителен плюс за тях е, че такава техника ще им позволи проверка без физически контакт, което спестява дискомфорта на клиентите.

Междувременно Община Бургас стартира процедура за отнемане разрешителното на заведението „Час Пик“ да работи след полунощ. То ще бъде върнато в случай, че ОДП-Бургас прецени и уведоми Община Бургас, че безопасността на посетителите му може да бъде гарантирана.

Кметът Николов заяви, че при следващо заседание на местния парламент ще внесе за разглеждане предложения за промени в Наредбата за опазване на обществения ред. Според него занапред Общината трябва да разрешава работно време след 00.00 часа, само при представено писмено становище от полицията, че заведението може да осигури сигурността на своите посетители. Друга от предложените промени е тази за поставяне на минимален праг за глоба на нарушителите от 500 лв. – досега такъв нямаше.

Не на последно място, след проведени предварителни разговори, кметът Николов разчита на бургаските депутати да внесат предложение за промяна в националното законодателство, която да криминализира носенето на хладно оръжие на обществени места.