Бездомни могат да започнат работа с помощта на Община Бургас

Общинският приют за бездомни хора в Бургас в момента дава подслон на 20 души. Всеки от настанените има различна съдба и социален статус. Сред тях има хора, които са останали без дом не заради пороци, а защото са станали жертва на имотни измами. Някои пък са останали без жилище заради семейни спорове.  По-голямата част от настанените в приюта имат средно образование, а двама са висшисти.
Част от бездомните имат желание да започнат работа, но често са отхвърляни на пазара на труда. Затова надеждите им са насочени към Община Бургас. Кметът Димитър Николов пое ангажимент хората, които имат необходимите компетенции, да бъдат наемани в общинските фирми. Ръководството на приюта е предоставило в Общината списъци на желаещите да започнат работа. При нужда от персонал те могат да бъдат наемани.
„За останалите без покрив всяка възможност да започнат работа е важна, дори да е на граждански договор или почасово. Преди да им помогнем да започнат работа обаче, ние трябва да сме сигурни, че хората, на които помагаме, трябва да желаят това“, обясни директорът на приюта Димитринка Колева.
Освен в озеленяването, те могат да бъдат ангажирани и в строителството – при изпълнението на обекти от общинската фирма „Благоустройствени строежи“.
Междувременно приютът има готовност при минусови температури да осигури допълнително 10 места. Това ще даде възможност на нуждаещи се хора да намерят подслон в студеното време.