Костадин Марков: Ще се боря в Меден рудник също да имат право на безвъзмездно саниране

Според сегашните условия сградите, които са на ток, няма да могат да участват в програмата за енергийна ефективност

Има опасност жителите на най-големия жилищен комплекс в Бургас Меден рудник  да не могат да кандидатстват по програмата за безвъзмездно саниране, алармира народният представител от Реформаторския  блок Костадин Марков. По време на разяснителните срещи в Бургас, проведени от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, е станало ясно, че в програмата не могат да участват жилищни сгради, чийто енергиен източник е ток. Това на практика изключва  Меден рудник, както и всички сгради,  които са се отказали от Топлофикация.

Затова Костадин Марков, който е член на Комисията по регионална политика и благоустройство заяви, че ще лобира в програмата да могат да се включат и районите, които не са газифицирани и не са абонати на Топлофикация, а са изцяло на ток.

„Изключването на Меден рудник е страшен удар за Бургас и затова още в сряда, ако министър Лиляна Павлова се яви на блиц контрол, аз ще й задам въпрос на тази тема. Според мен дори енергийният източник да е ток е възможно да се постигне енергийна ефективност клас C, каквато трябва да имат  санираните жилища според условията. Затова с всички сили ще се борим най-големият комплекс в Бургас да има право на безвъзмездно саниране”, каза Костадин Марков.

Според него максимален брой сгради трябва да успеят  да се включат в  програмата, чийто ресурс е 1 милиард лева.

„За първи път се разходват публични средства за частни домове и ако не се възползваме от този източник  ще бъде пропуск. Отправям апел към хората да не се отказват”, допълни Марков.

Освен него на срещата участваха още депутатът от РБ и зам.-председател на ДБГ Димитър Танев, областният управител на Бургас и областен председател на СДС Вълчо Чолаков, общинските  председатели  на ДБГ – Живко Табаков, както и на НП „Свобода и достойнство” – Мехмед Катърджъолу. Лидерът на ДСБ в морския град д-р Георги Митев не успя да присъства, защото бе на работна среща в областната структура на Агенцията по безопасност на храните – Бургас, която оглавява.

 ресурс