Общински съветници от ГЕРБ подкрепя жителите на с.Черно море в искането им да имат църква

Жителите на Черно море искат старият храм „Света Неделя“ отново да бъде действаща църква. Това може да стане, ако община Бургас предостави правото на собственост върху сградата на православната църква. Предложение по темата са входирали общинските съветници от ГЕРБ-Бургас Карамфилка Апостолова и Илияна Гъбева, като предстои докладната да бъде разгледана на сесията на Общински съвет. Искането да предоставено правото на собственост върху имот – частна общинска собственост в с. Черно море на Българската православна църква е подкрепено от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий с положен подпис.

„Провели сме многократни срещи и разговори по темата с жителите на с. Черно море, с кмета Любомир Събев и църковното настоятелство. В селото живеят близо 3000 души, желанието им е в населеното място отново да има действащ храм. Такъв е бил „Света Неделя“, двуетажна сграда, строена през 1938 г., но затворена през 1964 г. В началото на 80-те години сградата е ремонтирана и става младежки дом. Доскоро в нея се е помещавало НЧ „Антон Страшимиров-1980“, което сега ползва помещения в СОУ „Христо Ботев“ в селото. Сградата е празна, не се ползва от никой, тъй като самото й първоначално предназначение – за църква, прави използването невъзможно без влагане на сериозни финансови средства“, коментират съветниците от ГЕРБ.

През 2010 г. община Бургас учредява право на строеж за църква в друг имот. По думите на Илияна Гъбева и Карамфилка Апостолова , аргументирали докладната си с мотиви, по-целесъобразно е да се възстанови старият имот, вместо тепърва да започне строеж на изцяло нов храм. „Много по-скъпо е осъществяването на тази идея, затова вариантът, който предлагаме, е да бъде прекратен договора за безвъзмездно учредяване на право на строеж за изграждане на църква в определения през 2010 г. терен. И да бъде безвъзмездно предоставено правото на собственост на Българската православна църква върху съществуващата сградата, където преди се е помещавал старият храм „Света Неделя“.

Ако предложението бъде прието, след това ще започне и същинският процес на строително-ремонтни дейности по сградата, за да възвърне тя отново облика си на храм. Има изготвен готов идеен проект, включващ и камбанария.

“Желанието ни е да водим последователна политика както винаги до този момент и да подкрепяме жителите на с. Черно море, които многократно са поставяли пред нас проблема с липсващия храм в селото. Ето защо, стъпка по стъпка вървим напред и се опитваме да намираме адекватен начин за решаване на подобни казуси“, коментира Карамфилка Апостолова.