Съгласуват проектите за ул. „Крайезерна” и кръговото на пл. „Трапезица”

Проектът за разширение на ул. „Крайезерна” е на етап съгласуване със съответните държавни институции, съобщи за „Строителство море” главният архитект на Бургас Веселина Илиева. Това е втората стъпка към реализацията на проекта, който цели да изведе транзитния трафик за Южното Черноморие от града. Обходният път ще преминава край „Кроношпан” и над Товарна гара, където се изгражда Пътен възел „Запад”.
Етап от изграждането на обходния път е и кръговото кръстовище на пл. „Трапезица”. Идейният проект за него е готов, разгледан е на експертен съвет, избран е вариант и е изпратен в Агенцията по инфраструктура за съгласуване. Новото кръстовище ще бъде комбинирано с пешеходни пасарелки, които ще осигурят безконфликтно преминаване във всички посоки.
Обвързана с обходния път, с новата „детелина” и с кръгово кръстовище на пл. „Трапезица”, ул. „Крайезерна” ще придобие статут на транзитна улична магистрала. Тя ще осигурява директна връзка от главен път І-6 София – Бургас и І-9 Варна – Бургас – М. Търново към цялото южно черноморско крайбрежие, към пристанищния комплекс и производствените зони „Север“, „Юг“ и „Победа“. Така трафикът ще бъде отклонен от централната част на Бургас, ще намалеят замърсяванията и пътно-транспортните произшествия.
Средствата, които са нужни за изграждане на новите пътни съоръжения не са по силите на общинския бюджет, коментира арх. Илиева. Ще се търсят всякакви форми за финансиране – донорски и оперативни програми, средства от републиканския бюджет и др.