Бургаски филми са акцент на София Филм Фест’2015

Популярният фестивал ще събере почитатели на седмото изкуство от 12 до 20 март

Популярният  „София филм фест на брега” ще се проведе в Бургас от 12 до 20 март. До дни ще стане ясна цялата програма на фестивала, който се очаква с голям интерес всяка година. Бургаското присъствие в афиша на феста е очебийно  и достойно – това е лентата на Георги Дюлгеров „Буферна зова”, която ще бъде показана за първи път на 6 март в столицата и документалният филм „Знаеш ли, бедни ми рибарю“, на който големия режисьор е консултант.

Сценарият на филма, в който оживяват истории от Ченгене скеле, е на Георги Ингилизов и тази година му спечели литературния „Пегас”.

Режисьор и оператор на филма е  Христо Димитров /Хиндо. Филмът, който ще се състезава в категория „Документални филми”,  ще бъде прожектиран в София на 8 март, а в Бургас на 14 март.

В годината, в която родното кино навърши 100 години, а София бе признат за един от петте световни града на киното на ЮНЕСКО, най-мащабният ни международен кинофестивал представя извънреден фокус върху българското кино. В програмите на фестивала ще бъдат представени най-новите продукции, сред които „Събирач на трупове” – игрален дебют на Димитър Димитров, пълнометражният режисьорски дебют на Явор Веселинов „Прелюбодеяние”, „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Потъването на Созопол” на Костадин Бонев, документалната  творба на Тонислав Христов  „Любов и инженерство”.

За 12-ти път Jameson застава зад конкурса за най-добър български късометражен филм. На международното жури ще бъдат представени 12 творби.

Специален акцент във фестивалната програма, в чиито фокус попада българското кино са 10 класически филма на 10 режисьора, създадени до 1989 и 10 от най-успешните творби на 10 режисьора на новото българско кино след 1990 година.