Жителите на Бургас търсят информация от народните представители от ГЕРБ за санирането

При засилен интерес от страна на жителите на Бургас преминаха откритите приемни на народните представители от ГЕРБ-Бургас. Диана Йорданова се срещна с над 10 граждани в рамките на приемния си ден, който се проведе в централата на партията в морския град. Освен теми, свързани със финансова и социална политика, тя обсъди и въпроси относно Националната програма за енергийна ефективност.

„Като зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, традиционно хората се интересуват от актуални към момента теми за пенсионната реформа, изплащането на жилищно-спестовните флогове, както и от програмата за финансиране на дефицити, която в момента се обсъжда.  Тя се прави на основата на експертни прогнози, по които се правят годишните бюджети. Такъв инструмент се използва в много европейски държави. Гражданите имаха и въпроси, свързани с банките и оказването на по-голям контрол върху тях. Голям интерес има и към Програмата за безвъзмездно саниране. Нашата цел е тя да обхване все повече хора, които могат да бъдат сигурни в нейните ползи. В Бургас има много сериозен интерес. Обясняваме на всички заинтересовани по най-прозрачния начин програмата, за да изчистим всякакви излишни съмнения и спекулативни теории около нея“, категорична бе Диана Йорданова.

Зам.-председателят на транспортната комисия Иван Вълков проведе приемния си ден в ж.к „Изгрев“. Той обсъди текущи и бъдещи инфраструктурни проекти в Бургас. В рамките на приемния си ден той се срещна и с кмета на Ахтопол Атанас Желязков. Иван Вълков бе потърсен и от жители на селищата Черно море и Рудник. „Те ми представиха документация, получена от Министерство на регионалното развитие и благоустройство във връзка с открита процедура за присъединяване на с. Рудник, а и в  последствие на м.с.Черно море като квартал на Бургас. На сесия през април 2014 г. Общинският съвет одобри това предложение, като присъединяването на минното селище към града е по желание на жителите му. В момента има върнато писмо от МРРБ по темата за доуточняване на част от документите и детайлите. Жители на двете населени места очакват тези неща да бъдат изчистени и да бъде даден положителен отговор, след което Министерски съвет да даде съгласие“, коментира Иван Вълков.

По-късно същият ден народният представител от ГЕРБ-Бургас се срещна с жители на въпросния комплекс и домоуправители, за да разясни подробности относно програмата за енергийна ефективност.

„Всеки трябва да се възползва от възможността да преобрази блока и жилището си. В Бургас нещата се случват с много добри темпове, общината работи усилено и има екип от експерти. Факт е вече и първият блок – бл.57 от ж.к. „Изгрев“, който е подал документи за финансиране и постигнал 100 % съгласие между живущите в него. Което е доказателство, че хората се интересуват и успешно се обединяват, за да се възползват от предоставените възможности. Средствата са 1 млрд. лв.,  които държавата отпуска за Националната програма. Отделна фирма изпълнител ще се избира за всяка сграда, а по Програмата безвъзмездно могат да се извършват и укрепителни дейности на старите сгради, в случай, че техническото обследване, заложено в нея, установи конструктивна неустойчивост”, коментира бургаският депутат.