Неизвестна компания купува „Виваком“

Неизвестната досега в България компания LIC33 обяви, че придобива мобилния оператор „Виваком“ и „други водещи компании в България“. LIC33  е изпратила съобщение до БТА, в което посочва, че става мажоритарен собственик на „Виваком“.

В съобщението се казва, че „предишният собственик“ окончателно е продал активите „срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки“. Първоначалната оценка на задълженията, които трябва да бъдат поети, е 900 млн. евро. Сделката ще стане факт, ако бъде одобрена от антимонополните органи. Според купувача вече започнали усилия по рефинансиране на задълженията и преструктуриране на компаниите.

„Виваком“ е търговската марка на „Българската телекомуникационна компания“ (БТК). Неин собственик е дружеството „Вива телеком България“, което  се притежава от регистрираното в Люксембург „ИнтерВ Инвестмънт“. Крайни собственици на БТК са мажоритарният акционер в банката с отнет лиценз КТБ Цветан Василев, инвестиционното поделение на руската банка ВТБ, както и облигационерите на дружеството. Не е ясно делът на кой от акционерите купува LIC33.