Отличиха майсторите на най-атрактивните мартеници в Несебър

Община Несебър връчи грамоти на най-сръчните и най-добре представилите се в изработката на мартеници. Събитието се състоя в читалище „Яна Лъскова“ в навечерието на Баба Марта и бе в чест на инициативата „Да съхраним изконните български традиции“.

Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър – Световно наследство“ връчи от името на кмета на община Несебър Николай Димитров грамоти за индивидуално и групово представяне. Сред най-атрактивните и естетически мартеници бе тази на най-малкия участник в събитието – Алето на 11 години. Тя представляваше майсторски направена овчица и привличаше погледите на множеството посетители. Индивидуална грамота-Илияна, НесебърЕдин от символите на пролетта – щъркелът също донесе индивидуална грамота на своята създателка Илиана Петкова от Несебър.

Индивидуални награди за своите  творби получиха Павлина Вълканова от Равда и Гергина Колева от с. Оризаре. С грамоти бяха отличени още жителите на с. Баня, с. Паницово и с. Раковсково, пенсионерските клубове в Обзор, с. Равда и Слънчев бряг, както и Общински детски комплекс –Несебър.

Уникалните мартеници бяха изложени във фоайето на читалище „Яна Лъскова“ в Несебър. По своята същност те представляваха произведения на изкуството, носеха духа на българщината,  впечатляваха с майсторство и подсказваха за сръчността на своите създатели.Фолклорна програма

Жест на внимание и благодарност към проявеното творчество от жителите на общината бе фолклорната програма, поднесена от ФФ „Българка“, ФФ „Македонка“, ООШИ (Обединена общинска школа по изкуствата) и народния певец Данислав Кехайов.