„Раната“ и „Солта на живота“ със сребристи чайки от 13-тото издание на „София филм фест-на брега“

Пред пълна зала в театър „Адриана Будевска“ бе закрито 13-тото издание на „София филм фест – на брега“. На събитието присъстваха заместник-кметът по култура на Община Бургас Йорданка Ананиева, проф. Георги Дюлгеров, Стефан Китанов, Борислав Чакринов и Кристина Ингилизова, които обявиха тазгодишните лауреати на фестивала. Наградата на публиката спечели филмът за арменския геноцид на Фатих Акин – „Раната“, който предизвика огромен интерес сред бургаската общественост. Фаворит на журито се оказа „Солта на живота“ на режисьора Вим Вендерс – завладяващ филм-портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена.
Тази година връчването на наградите премина много по-емоционално от обичайното. Организаторите на филмовия фестивал направиха приятна изненада на проф. Георги Дюлгеров. На талантливия режисьор бе присъдена почетната награда „Сребриста чайка“ за цялостен принос към българското и световното кино, както и за последната му лента „Буферна зона“. Този филм събра овациите на зрителите и получи висока оценка от филмовите критици.
По време на церемонията бе обявена идеята да стартира „София филм фест – на брега за учащи“. В рамките на тази инициатива ще има безплатни прожекции за студенти и ученици. Те ще имат възможност да разговарят с лектори и да участват в беседи, което да провокира техния интерес към седмото изкуство.