Уникална находка от Форос представят в бургаския Археологическия музей

Оловен реликварий от 6 век ще бъде акцент в изложба през май, заедно с оловния печат на цар Петър и царица Мария

РИМ-Бургас отчете днес пред журналисти дейността си за 2014 година.  Годината за музея е особено успешна. Приходите му, в сравнение с 2013 година, бележат ръст с 52 %. Освен това изминалата година записа едно от най-важните находки в историята на бургаския музей – уникален оловен реликварий от 6 век, открит при разкопките на нос Форос, който бе представен пред медиите.

Няма данни подобен реликварий да е намиран у нас и в чужбина до този момент. Оловни ампули, които представляват поклоннически атрибути, има в света едва 43 на брой.  Те са главно в Италия и Испания, съобщи директорът на музей Милен Николов. Той изказа предположение, че находката е донесена от  местен поклонник, завърнал се на Форос след поклонение в Ефес. Оловната ампула е с височина 22 мм и диаметър 17 мм. Най-вероятно тя е съдържала прах от гроба на свети Йоан Богослов в Ефес.

Съществуват исторически сведения, че веднъж в годината – на 8 май – деня на  Св. Йоан Богослов, поклонници от цял свят се стичали на гроба му в базиликата в Ефес. Пилигримите обсипвали скалата над базиликата с розов цвят. На следния ден върху камъка по чудодеен път се появявал прах, който лекувал всякакви болести. Този прах поклонниците събирали в реликварии и отнасяли по родните си места. Някои учени смятат, че този прах е бил цветен прашец от розите, с които е бил отрупван гробът на светеца.

Реликвата от нос Форос ще бъде експонирана в Археологическия музей като акцент от специална изложба, която ще бъде открита на 18 май. В нея ще бъде включена и друга ценна находка – оловния печат на цар Петър и царица Мария, открит край Русокастро.

Една от най-атрактивните находки на нос Форос е откриването на латрина- тоалетна от 6 в. Предстои тя също да бъде експонирана в Археологическия музей.

През тази година пред музея стоят още амбициозни задачите, сред които са обособяване на музейни щандове, обновяване на археологическата експозиция, довършване на „Вкаменелости” и откриване на нова зала „Фосили” в Природонаучния музей.