Внимание! Настъпи времето на кърлежите

25 са случаите на заболели от марсилска треска в Бургаско за миналата година

С избуяването на храсти и треви пролетта събужда и кърлежите. Въпреки третирането на зелените площи против тези опасни кръвосмучещи, не е излишно да се предпазваме и сами, особено ако разхождаме из зеленото домашните си любимци.

Чрез кърлежите се предава едно от най-разпространените заболявания – марсилска треска или средиземноморска петниста треска.

Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюнктивата на окото и при размачкването му с пръсти.

Преките причинители на заболяването са рикетсии, а резервоар /преносител/ на заразата са специфични кърлежи. Сред кърлежовопреносимите инфекции заболеваемостта от марсилска треска в България е най-висока.

В повечето случаи на мястото на кърлежовото ухапване се развива т. нар. “първичен афект” – тъмно петно, което представлява малко уплътняване на кожния участък, покрит с неболезнена твърда коричка.

Инкубационният период на марсилската треска е от 6 до 10 дни. Заболяването започва с втрисане, висока температура до 39 – 40 градуса, силно главоболие, болки по ставите и мускулите, особено по долните крайници, до невъзможност за движение, отпадналост, гадене, изразена интоксикация.

От третия до петия ден от началото на заболяването се появява характерен петнист обрив, който започва от крайниците и постепенно се разпространява по тялото. Обривните единици са розови, но могат да придобият кръвенист характер. Симптомокомплексът – температура, обрив и черно петно е характерен за марсилската треска и подпомага клиничната диагноза, но е необходимо и лабораторно потвърждение. За доказване на специфичните антитела се изследват две серумни проби: една – в началото на заболяването и втора – 15 дни по-късно. Стандартният режим на лечение включва 7-10 дневен антибиотичен прием по лекарско предписание.

В Бургаски регион през изминалата 2014 г. са регистрирани 25 случая на заболели от Марсилска треска, спрямо 39 случая за 2013 г., като за 2012 г. са 31 и 32 случая за 2011 г.

Специалистите съветват:

За предпазване от ухапване на кърлежи:

  • да се използват плътно прилепнали към краката и ръцете дрехи при работа на полето;
  • да се предпочитат утъпкани и лишени от буйна растителност места за разходки сред природата;
  • при излети намазвайте откритите части на тялото с отблъскващи кърлежите средства;
  • след престой на открито да се извърши щателен оглед на дрехите и тялото за наличие на кърлеж.